«Χωρίς τον Κουβέλη δεν βγαίνει Πρόεδρος» -Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για τους 180 - iefimerida.gr

«Χωρίς τον Κουβέλη δεν βγαίνει Πρόεδρος» -Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για τους 180

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την αναζήτηση των 180 βουλευτών και πίσω από τις δηλώσεις σιγουριάς για την προεδρική εκλογή τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.

Σε απλά μαθηματικά, η κυβέρνηση αναζητά, εκτός από τους 155 βουλευτές που ψήφισαν τον Προϋπολογισμό, άλλους 25 που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, 24 τον αριθμό, δεν αρκεί. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον ΠτΔ. Το ίδιο αδιέξοδο υπάρχει και με τους ΑΝΕΛ, αφού ο Πάνος Καμμένος θα προσπαθήσει να συγκρατήσει την πλειοψηφία των βουλευτών του, κλείνοντας το μάτι ότι έρχεται συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί ο Κουβέλης να μεταπειστεί;
Απομένουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης εξελίσσεται σε πρόσωπο-κλειδί της προεδρικής εκλογής. Πλην των Βασίλη Οικονόμου, Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού και Νίκης Φούντα, που έχουν δηλώσει έτοιμοι να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, οι υπόλοιποι δείχνουν να στοιχίζονται πίσω από τον κ. Κουβέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε χθες το πρωί με τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, η οποία υπογράφει το κείμενο των 8 βουλευτών που προτείνουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης και συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Μητσοτάκης: Οποιος σας πει ότι τους έχει ή δεν τους έχει σας λέει ψέματα. Καταρχάς τι πάει να πει τους έχουμε; Προφανώς και τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο.

Απολύτως έγκυρες πηγές του iefimerida.gr αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ήδη προσπάθειες ώστε να μεταπεισθεί ο Φώτης Κουβέλης. Είναι πολύ πιθανόν να υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στο αίτημα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για συνταγματική αναθέωρηση και ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών, αναφέρουν. Είναι δύο προαπαιτούμενα που μπορεί να κάνουν τον κ. Κουβέλη να αλλάξει άποψη; «Αν όχι, τότε Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν βγαίνει και πάμε σε πρόωρες εκλογές τον Γενάρη», είναι η απάντηση ανώτατης κυβερνητικής πηγής.

Μητσοτάκης: Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο

Ενδεικτικά του κλίματος ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι όσα είπε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Real Fm. Απάντησε μεταξύ άλλων και στο ερώτημα αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαθέτει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οποιος σας πει ότι τους έχει ή δεν τους έχει σας λέει ψέματα. Καταρχάς τι πάει να πει τους έχουμε; Προφανώς και τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και προφανώς οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι δύσκολες ημέρες, έντονου προβληματισμού για τους βουλευτές εκείνους που τελικά θα κρίνουν τη δυνατότητα ή μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Θα ενθάρρυνα όλους τους βουλευτές να ξαναδιαβάσουν το σύνταγμα, το οποίο με πολύ κατηγορηματικό τρόπο ορίζει την αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακριβώς για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα πρόσωπο το οποίο θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και να εκπροσωπεί τη χώρα επάξια στο εξωτερικό. Πουθενά το σύνταγμα δεν λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως μοχλός για να πέσει η κυβέρνηση. Αυτό είναι μία ερμηνεία την οποία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταστρατηγεί πλήρως το πνεύμα του συντάγματος και οι βουλευτές στο βαθμό που έχουν ορκιστεί πίστη στο σύνταγμα οφείλουν να θυμούνται τις βασικές διατάξεις του σχετικού άρθρου που διέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσωπο-κλειδί ο Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης, μετά την κατάρρευση του κόμματός του στις ευρωεκλογές και τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, δείχνει να λοξοκοιτάζει πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και ελέγχει όσους βουλευτές απέμειναν στην κοινοβουλευτική του ομάδα, οι οποίοι αποφάσισαν στο πρόσφατο συνέδριο να μην ψηφίσουν για τον Πρόεδρο.

Στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ο Φώτης Κουβέλης δεν είπε τίποτα για την προεδρική εκλογή. Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά άλλαξε γνώμη και δεν έκανε δεκτή την πρόταση. Το εσωτερικό του κόμματός του αλλά και οι αντιδράσεις στην Αριστερά («Ποιος θα γίνει Τσιριμώκος;» έλεγε τότε ο Αλέξης Τσίπρας) τον ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει.

Χωρίς κόμμα, χωρίς δυνατότητα εισόδου στην επόμενη Βουλή και χωρίς εκλογική απήχηση, ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να παίζει το τελευταίο του χαρτί: να επανενταχθεί ως συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να εκλεγεί ο ίδιος και κάποια στελέχη και, πιθανόν, να παίξει ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση.

Αυτή τη στρατηγική περιέγραψε στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «οι εκλογές δεν είναι κακό» και δηλώνοντας έτοιμος να στηρίξει πολιτική αλλαγή. «Δεν είναι οι εκλογές το κακό», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι «η Δημοκρατική Αριστερά αγωνίζεται για μια πολιτική αλλαγή με ασφάλεια, σταθερότητα και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις».

«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών», επισήμανε, ενώ σημείωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπάρξει αλλαγή πορείας της χώρας, με πολιτική αλλαγή που θα φέρει μια προοδευτική διακυβέρνηση».

«Δεν υπάρχουν οι 180»
Μόλις ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τις 17 Δεκεμβρίου, ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την άποψη ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξευρεθούν οι 180. Ο ίδιος γνωρίζει ότι χωρίς τους εναπομείναντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ η συγκέντρωση του μαγικού αριθμού «180» είναι πολύ δύσκολη.

«Ανεξάρτητα από τη δήλωση κάποιων βουλευτών ότι ναι μεν καταψηφίζουν τον Προϋπολογισμό, αλλά διαφοροποιούν τη στάση τους για την εκλογή του ΠτΔ, δεν βλέπω να προκύπτει ο αριθμός των 180» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στον Real FM.

Επανάλαβε, δε, ότι από την ώρα που δεν εξασφαλίζεται η πολιτική συναίνεση, δεν θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ για Πρόεδρο, καθώς η συναίνεση είναι αναγκαίο στοιχείο για την εκλογή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ