Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα βίντεο που γυρίστηκε στη διάρκεια της ουκρανικής επανάστασης, στην πλατεία του Κιέβου, Μεϊντάν, αναπαριστά στην εντέλεια το ξύπνημα της τέχνης στη βασανισμένη χώρα που αγωνίστηκε να αποτινάξει την ρωσική κυριαρχία.


Νεαρές και ώριμες γυναίκες που αποτελούν το συγκρότημα Dakh Daughters κλαίνε για τα ερείπια του πολέμου αλλά βρίσκουν το μέλλον σε αυτό που ξέρουν καλύτερα, τη μουσική.

Dakh Daughters Hannusya Euromaidan 2013 from Stefan Serhiy on Vimeo.


Ενα χρόνο μετά το Μεϊντάν, ξαναβρίσκουμε τις Dakh Daughters σε ένα καμπαρέ στην πόλη του Κιέβου. Είναι ένα punk συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής. Τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος ανήκουν και στην θεατρική ομάδα που έχει το ίδιο όνομα, η οποία δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια και «αναστήθηκε» μετά τον εμφύλιο.

Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2


Πίσω από τις φανταζί κινήσεις, το μακιγιάζ κλόουν και την ατμόσφαιρα του καμπαρέ, βρίσκει κανείς ότι η σημερινή Ουκρανία πολιτικοποιήθηκε και ωρίμασε πολιτιστικά.
Με μια μεγάλη δόση μαύρου χιούμορ και μπουρλέσκ οι Dakh Daughters αφηγούνται ωμές ιστορίες καθημερινής ζωής, περιγράφουν τοπία, εργοστάσια, πρόσωπα. Η τρέλα και η ελπίδα διαδέχονται η μια την άλλη και η μουσική παίρνει την ρεβάνς στον πόλεμο.
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στα ερείπια του εμφυλίου στην Ουκρανία, όπως το αφηγούνται οι ίδιες σε συνέντευξη στο περιοδικό La Dame de pique:
«Είμασταν όλες στο Μαϊντάν, είτε σαν πολίτες αυτής της χώρας είτε σαν καλλιτέχνες. Και αυτό μας έδωσε δύναμη για να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. Νοιώσαμε εκεί αυτή την καλλιτεχνική έκρηξη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε και άλλοι καλλιτέχνες της Ουκρανίας να ακολουθήσουν. Ο,τι συνέβη στη διάρκεια της επανάστασης ήταν το αποτέλεσμα μιας φωτιάς που κρυφόκαιγε. ΤΟ Μεϊντάν ήταν η κορυφή ενός βουνού.
Μπορούμε σήμερα να κάνουμε πράγματα αυθεντικά, πρωτότυπα και μεγάλης καλλιτεχνικής ποιότητας στην Ουκρανία. Η επανάσταση υπήρξε μια τεράστια μηχανή εκκίνησης για τον καλλιτεχνικό χώρο. Και η τέχνη «αντίστασης», όπως μπορούμε να την ονομάσουμε αυτή τη στιγμή, είναι πιο δυνατή και πιο στέρεη».
Τα κείμενα που χρησιμοποιούν τα κορίτσια Dakh Daughters δεν έχουν ταμπού. Αλλοτε ραπ, άλλοτε μελωδίες με ανατολικούς ρυθμούς και όργανα darbouka, άλλοτε κείμενα του Τσαρλς Μπουκόφσκι και του Σέξπηρ.

Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4
Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6
Στην Ουκρανία δεν κάνουν μόνο πόλεμο -Τέχνη, μουσική εκρήγνυνται παντού [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7

Παρακολουθήστε την άγρια punk μουσική τους:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Επανάσταση Τέχνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ