La Repubblica: Η Ελλάδα ξανακάνει το ευρώ να τρέμει - iefimerida.gr

La Repubblica: Η Ελλάδα ξανακάνει το ευρώ να τρέμει

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αντώνης Σαμαράς σταματά να είναι διστακτικός και ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου τη διαδικασία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αν δεν υπάρξει η πλειοψηφία των 180 βουλευτών (πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο), οι Ελληνες θα προσέλθουν στις κάλπες κάπου ανάμεσα στα μέσα Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου σε μια συναρπαστική πρόκληση για το ενιαίο νόμισμα.

Αυτό αναφέρει σε εκτενές της ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα ξανακάνει το ευρώ να τρέμει. Πρόωρη εκλογή του προέδρου», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» για την απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, αναδεικνύοντας παράλληλα τον αντίκτυπο που θα έχουν οι όποιες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να σταματήσει την καθυστέρηση και να αποτρέψει την αβεβαιότητα διάρκειας τριών μηνών μέχρι την προγραμματισμένη εκλογή Πορέδρου της Δημοκρατίας, επισπεύδει την πρώτη ψηφοφορία για τις 17 Δεκεμβρίου, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Πράλληλα, χαρακτηρίζει αυτή την επιλογή ως ένα «λεπτό πέρασμα» των ισορροπιών στην Ευρώπη που ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει στο σύνολο της ζώνης του ευρώ, καθώς η εφημερίδα εκτιμά ως πολύ δύσκολη τη συγκέντρωση των 180 ψήφων που απαιτούνται σε σύνολο 300 για την προεδρική εκλογή, ενημερώνοντας του ιταλούς αναγνώστες πως η κυβέρνηση εθνικής ενότητας διαθέτει μόλις 154 βουλευτές.

Ταραχή για το ευρώ οι πρόωρες εκλογές

Ετσι, είναι πολύ ορατό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στο διάστημα μεταξύ 18 Ιανουαρίου και αρχών Φεβρουαρίου. Μάλιστα, η «La Repubblica» χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως «μία εκλογική ταραχή για το ενιαίο νόμισμα», καθώς στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει νέα καταιγίδα για το ευρώ

Στο ίδιο άρθρο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει πως ένα λεπτό μετά τη νίκη του, θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τρόικα και θα ζητήσει τη σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής για την αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών που τις έχει χτυπήσει η κρίση. «Αυτή η απόφαση» τονίζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα, «απειλεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά πέντε χρόνια, πυροδοτώντας μια νέα καταιγίδα για το ευρώ».

Ο Σαμαράς ήθελε την έξοδο από το Μνημόνιο για προεκλογικούς σκοπούς

Η «La Repubblica» επισήμαινει παράλληλα, ότι το στοίχημα Σαμαρά έρχεται μία ημέρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 από το κοινοβούλιο, αλλά και λίγες ώρες μετά την αναγκαστατική της παραδοχή ότι το σχέδιο διάσωσης της Τρόικας δεν θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, όπως ήλπιζε και για προεγλογικούς σκοπούς, αλλά ότι θα παραταθεί για μερικούς ακόμη μήνες.

Η Τρόικα θεωρεί επικίνδυνο τον ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα τονίζει ότι η σκληρή γραμμή των Βρυξελλών, της Ουάσινγκτον και της Φρανκφούρτης σχετίζεται με το γεγονός ότι «η Τρόικα θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνο». Ετσι, παρόλο που οι δείκτες της χώρας βελτιώθηκαν σημαντικά -το ΑΕΠ αυξήθηκε και πάλι, ενώ ο προϋπολογισμός κατέγραψε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα-, σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα, η Τρόικα επειδή φοβόταν για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να αυξήσει το τέμπο και να κλείσει οριστικά κάποιες μεταρρυθμίσεις «πριν έρθει στην εξουσία η ριζοσπαστική αριστερά και σκίσει όλο το Μνημόνιο».

Επιπλέον, υποστηρίζει ο ιταλός αρθρογράφος, η προκελογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, τότε που ο Σαμαράς είχε ποντάρει στην άμεση έξοδο από τον έλεγχο της ΕΕ, ακριβώς για να πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα στην εικόνα του. Είχε αναγάγει εδώ και καιρό, «το τέλος της λιτότητας σε τοτέμ» ως απάντηση σε μια πιθανή προεκλογική εκστρατεία ενάντια στην αντιμνημονιακή και αντιτροϊκανή ρητορική του Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό για ανευθυνότητα του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματική αντιπολίτευσης να απαντά ότι όποιος ψηφίσει για Πρόεδρο θα είναι σαν να διαιωνίζει τη δραματική πολιτική της λιτότητας που έχει φέρει την ανεργία στο 26%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ