Παράταση του ισχύοντος Μνημονίου αλλά και πιστωτική γραμμή, θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο iefimerida. Ωστόσο, η δυσκολία έχει να κάνει με τους όρους, που πρέπει να συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή, αφού αυτοί θα συμφωνηθούν με την Αθήνα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και όχι όταν αυτή ολοκληρωθεί, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι εάν δεν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κληθεί να συμφωνήσει τους όρους της προληπτικής χρηματοδότησης μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής- εν προκειμένω ECCL-η χώρα που αιτείται προληπτικής χρηματοδότησης πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές, τους όρους που θα συνοδεύουν αυτή την πιστωτική γραμμή, υπογράφοντας Μνημόνιο Κατανόησης (MoU). Ο αρχικός σχεδιασμός της Αθήνας προέβλεπε ότι εάν έμεναν εκκρεμότητες στην τρέχουσα αξιολόγηση- και έμειναν πάρα πολλές όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος- αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους όρους της πιστωτικής γραμμής, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία και να επιτευχθεί συμφωνία.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν, όμως, διαφορετικά, καθώς οι όροι της πιστωτικής γραμμής θα πρέπει, πλέον, να συμφωνηθούν παράλληλα με την αξιολόγηση, η οποία με δεδομένο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ως τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία συν τοις άλλοις θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της στους όρους της προληπτικής χρηματοδότησης και να δεσμεύσει την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες, εάν και όποτε στηθούν.