Εχοντας υπογράψει τη Συμφωνία του Δουβλίνου που απαγορεύει στην Ελλάδα να διώχνει πρόσφυγες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η χώρα μας δεν μπορεί να τους στείλει στη Σουηδία, όπως ζητούν. Από την πλευρά τους οι Σύροι πρόσφυγες, που κάνουν απεργία πείνας στο Σύνταγμα -εξωθούμενοι και από τον ΣΥΡΙΖΑ- ζητούν να τους δοθούν διαβατήρια και να φύγουν. Τι δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, για να εξετάσουν το θέμα των Σύριων της πλατείας.
Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητας του Επιτρόπου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:
«Η ηγεσία του ΥΠΕΣ καλωσόρισε σήμερα τον Επίτροπο αρμόδιο για τα θέματα Μετανάστευσης στην Ευρώπη, που είναι Έλληνας, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Είχαμε μια γόνιμη πρώτη συζήτηση η οποία δεν ήταν μόνο συζήτηση και επίσκεψη εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι για θέματα μετανάστευσης αυτή τη στιγμή υπάρχει στα Ευρωπαϊκά Φόρα και στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μια δυνατή φωνή, η φωνή του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Κύριε Επίτροπε σας ευχόμαστε καλή θητεία και θα είμαστε στο πλευρό σας πάντοτε μέσα στα θεσμικά πλαίσια έτσι ώστε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».
Ο Υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει τηρώντας το Σύνταγμα τους νόμους αλλά και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:
«Κύριε Υπουργέ,
Θέλω να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε σήμερα, σε θέματα που αφορούν βεβαίως τη μετανάστευση, αλλά που έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις που απορρέουν, από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, όπως και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κύμα μετανάστευσης. Δεν σας κρύβω έχοντας κι εγώ εκ των πραγμάτων την εμπειρία που ξεκίνησε, ότι όπως και όλες οι χώρες, αιφνιδιάστηκε από αυτό που κανείς δεν περίμενε, που όμως με το πέρασμα των χρόνων διογκώθηκε.
Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο ξεκίνημα. Στόχος μας είναι η υιοθέτηση μιας νέας χάρτας για τη μετανάστευση σε ολόκληρη την Ευρώπη, με άξονα τη νόμιμη μετανάστευση, τη δημιουργία δηλαδή όρων νόμιμης μετανάστευσης. Αυτό αφορά και στο επίσης σημαντικό θέμα του ασύλου.
Όλο αυτό τον καιρό βρίσκομαι σε διαρκή κίνηση, όπως γνωρίζετε κύριε Υπουργέ και αγαπητέ φίλε. Είχα βρεθεί πάλι πριν από 15 μέρες στην Ελλάδα και είχα συναντηθεί και με τους συναδέλφους σας υπουργούς Δημοσίας Τάξεως και Ναυτιλίας, διότι το εύρος των αρμοδιοτήτων μου σε σχέση με το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, καλύπτει τέσσερα βασικά υπουργεία.
Εκείνο που θα μπορώ να πω στο τέλος αυτού του κύκλου, που θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες και με τη συνάντηση με τον κύριο Αθανασίου, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ευθεία γραμμή συνεννόησης, τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, παρά το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων είναι μία από τις χώρες που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από τη μετανάστευση. Κάτι που καθημερινά το βιώνουν και οι πολίτες στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων και των χωριών της χώρας.
Υπάρχει όμως υπεύθυνη αντιμετώπιση, σοβαρή αντιμετώπιση και βέβαια σε πλήρη αρμονία με τις κατευθύνσεις τις Ε.Ε. Θέλω να ξέρετε ότι όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της Ευρώπης γενικότερα σε αυτή την συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ζήτημα της μετανάστευσης και να δημιουργηθούν νόμιμοι όροι σε αυτόν τον χώρο, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Βρίσκεται στο πλευρό της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρχή της αλληλεγγύης πλέον εφαρμόζεται και αυτό αφορά και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στις χώρες που επίσης δέχονται μεγάλη πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα ακόμη και στη Βόρεια Ευρώπη.
Πριν από τρία χρόνια όλοι θεωρούσαν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν ζήτημα του ευρωπαϊκού Νότου. Δεν είναι πια. Είναι ολόκληρης της Ευρώπης και όλοι αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε και στον ανθρωπιστικό τομέα και στον κοινωνικό τομέα. Είναι αντιληπτό ότι η Ευρώπη είναι πολύ ελκυστική για τους μετανάστες, ιδιαίτερα δε αυτό τον καιρό, με την πίεση που ασκείται και από τις γεωπολιτικές κρίσιμες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Τώρα όμως διαμορφώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και εκεί χρειαζόμαστε τη συνεργασία και βεβαίως τη συναντίληψη με τις χώρες της Ευρώπης. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανοιχτής συνεννόησης για πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, την πολιτική ηγεσία, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και βεβαίως να πω ότι θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, έτσι ώστε και με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και σε διμερές επίπεδο, αλλά και στα πλαίσια των διεθνών φόρουμ όπου συμμετέχει ο κύριος Υπουργός και που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του για τη σωστότερη αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Για τους Σύριους πρόσφυγες που παραμένουν στο Σύνταγμα τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει δεδομένου των συνθηκών;
Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Ενημερώθηκα από τον κύριο Υπουργό. Ξέρω ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να υποβληθούν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ήδη έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Αυτός είναι ο σωστός και νόμιμος δρόμος ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί.
Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και ευαισθησία, όπως και συνολικά όλοι οι μετανάστες. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να τηρούνται οι νόμιμοι όροι που έχουν τεθεί με πρώτη εκείνη που όπως είπε και ο Υπουργός έχει να κάνει με την υποβολή αιτήματος για την χορήγηση ασύλου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως υποχρέωση από τη δική τους πλευρά».