Ο Ρέντσι βλέπει τη RAI σαν... ΕΡΤ: Ετοιμάζει απολύσεις και ιδιωτικοποίηση - iefimerida.gr

Ο Ρέντσι βλέπει τη RAI σαν... ΕΡΤ: Ετοιμάζει απολύσεις και ιδιωτικοποίηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έχει μπει η RAI. Ο κρατικός φορέας θεωρείται υπαίτιος για σπατάλη πόρων, ως εκ τούτου επιθυμεί να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να περιοριστεί ο προϋπολογισμός του καναλιού, που αυτή στιγμή ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, o όμιλος RAI ιδρύθηκε το 1954. Σήμερα προσφέρει 19 τηλεοπτικά και 10 ραδιοφωνικά κανάλια, ενώ απασχολεί περίπου 12.000 υπαλλήλους, οι 1.900 εκ των οποίων είναι δημοσιογράφοι.

Η ετήσια ζημιά της RAI ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ, ενώ κύρια πηγή χρηματοδότησης είναι το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο ανέρχεται στα 114 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα τέλη αντιστοιχούν στο 64 % των συνολικών εσόδων, ενώ άλλο ένα 25% αφορά έσοδα από διαφημίσεις. Παράλληλα, ο Ρέντσι θέλει, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, να απαλλάξει τη RAI από την «πολιτική κηδεμονία» των τελευταίων δεκαετιών.

Πριν από τις κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα μεγάλα κόμματα «μοιράζονταν» τα τρία σημαντικότερα κανάλια της RAI: το RAI 1 τελούσε υπό τον έλεγχο των Χριστιανοδημοκρατών, το RAI 2 ελεγχόταν από τους Σοσιαλιστές, ενώ το RAI 3 από τους Κομμουνιστές. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του και τα τρία κανάλια.

Οι υπάλληλοι της RAI βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης εκφράζοντας φόβους ότι ενδεχόμενη, έστω μερική, ιδιωτικοποίηση του ομίλου θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ματέο Ρέντσι ΕΡΤ RAI
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ