Το 2012 ο Αλέξης Τσίπρας είχε προκαλέσει συναγερμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λέγοντας ότι θα καταργήσει το μνημόνιο, αν κέρδιζε τις εκλογές.
Σε άρθρο της η ιστοσελίδα Bloomberg προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την αλλαγή της στάσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί να καταπραΰνει τις αγορές και τους ξένους επενδυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι συνηθισμένοι στις αλλαγές πλεύσης των πολιτικών τους αρχηγών .
Στην χθεσινή του ομιλία στην Βουλή ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέλει να επιστρέψει η χώρα στα ελλείμματα και να δανειστεί ξανά χρήματα. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές αναρωτιούνται πως θα καταφέρει να συνδυάσει ένα σταθερό προϋπολογισμό, όπως δεσμεύτηκε, με τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης ενάντια στην λιτότητα.
Ο οικονομικός αναλυτής Νικόλα Μαρινέλι επισημάνει ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μπορεί να υπάρξει μια πρόσκαιρη ανατιμολόγηση στα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας αλλά ότι αυτό το γεγονός δεν θα μετατραπεί σε μια μακροχρόνια αδυναμία. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά:« Όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπαραστέκεται δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την Ελλάδα , όποιος και να είναι στην κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, ένα από τα κεντρικά σημεία του σχεδίου του κ. Τσίπρα, που θέλει να έχει και τους ψηφοφόρους αλλά και τους επενδύτες με το μέρος του, είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιώτες δανειστές. Στο άρθρο περιλαμβάνεται και μια δήλωση του κ. Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που τονίζει ότι :« το χρέος προς τους ιδιώτες δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση» αλλά αντίθετα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους με τις χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.
Όσον αφορά την αντιμέτωπιση του ΣΥΡΙΖΑ από την Γερμανία, οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάγκης καθώς οι Γερμανοί περιμένουν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχθεί την δεδομένη κατάσταση. Όπως επισημαίνει Γερμανός αξιωματούχος :« Η Ελλάδα έχει υπογράψει το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας κάτι που αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα περιθώρια ελιγμών».
Τέλος, οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι οι επενδυτές δεν νοιάζονται ποιος θα είναι στην κυβέρνηση φτάνει να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας που θα καθιστά τις επενδύσεις πιο σίγουρες και αποδοτικές.