Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν: Η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης - iefimerida.gr

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν: Η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την προεδρική εκλογή να αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό θέμα των συζητήσεων-εντός και εκτός της Κοινοβουλευτικής αίθουσας- ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015 και η Κουμουνδούρου κάνει «θετικό ταμείο».



«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα πριν το τέλος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το περιστύλιο της Βουλής τις πρώτες πρωινές ώρες, δίνοντας τον τόνο μιας κυβέρνησης που είναι μετρά αντίστροφα τις ημέρες επιβίωσής της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε με εμφανή ικανοποίηση στο iefimerida.gr λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πως " η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης, ο κ. Σαμαράς φάνηκε φοβισμένος", ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς τόσο ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παππάς, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης.

Το «όχι» στον προϋπολογισμό, μόνο με μεθόδευση μπορεί να γίνει «ναι» για πρόεδρο

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά
στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει προεδρική πλειοψηφία, ταυτίζοντας την κορυφαία διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού με την εκλογή Προέδρου.

Ο ίδιος, δεν δίστασε να πει πως «το «όχι» στον προϋπολογισμό, ισοδυναμεί με «όχι» στον πρόεδρο της δημοκρατίας αύριο, και το αντίθετο ισοδυναμεί με μεθοδεύσεις», ενώ απαντώντας στα περί ψήφισης προέδρου το Γενάρη, προειδοποίησε πως «όποια παιχνίδια και να παίξετε προκειμένου να αποφύγετε τη λαική ετυμηγορία δεν θα ξεγελάστε κανένα».

Αν βρεθούν οι... «180»

Αγγίζοντας παράλληλα και το...εναλλακτικό σενάριο, -στην περίπτωση δηλαδή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας- ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι "ο πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και το μνημόνιο είναι το ίδιο και το αυτό. Όποιος ψηφίζει για πρόεδρο υπερψηφίζει και τα σκληρά προαπαιτούμενα».

Προχωρώντας και στους...υπολογισμούς, δεν δίστασε να πει πως «ακόμα κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι αποφάσιζαν να σας ψηφίσουν δεν βγαίνουν τα κουκιά. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα έχουν καταλήξει ότι η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη και δεν πρόκειται να εκλέξει ΠτΔ».

«Ισχυρίζεστε ότι έχετε κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων; Αυτό λέτε;» διερωτήθηκε στη συνέχεια και απαντώντας στα περί «αποστασίας», απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ειρωνικά: «Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη "αποστασία", ίσως γιατί σας θυμίζει άλλες εποχές στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει». Επιπλέον, ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη, αλλά ζήτησε «να βγει ντόμπρα και παστρικά να το πει σήμερα που αποφασίζουμε για το αν θα δώσουμε παράταση στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση»

Κάνοντας μία προβολή στο μέλλον, ο Αλέξης Τσίπρας αφού είπε πως «η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές» προειδοποίησε για πολλοστή φορά λέγοντας ότι«δεν έχετε το δικαίωμα να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με τετελεσμένα και αποφάσεις που θα μας δένουν τα χέρια».

«Οχι» στη συνταγματοποίηση του Μνημονίου

Από το Βήμα της Ολομέλειας, αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ξεκαθαρίζοντας πως «Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί και η διαδικασία να εκκινήσει μετά από εκλογές. Χρειάζεται αλλαγές για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας,όχι για τη συνταγματοποίηση του μνημονιακού καθεστώτος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζητάτε συναίνεση στο να κυβερνάτε μέσω email;-»

Κλείνοντας την ομιλία του, στη σκιά όχι μόνο της προεδρικής εκλογής, αλλά και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σε συνδυασμό με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ανέβασε στα ύψη τον «υδράργυρο», λέγοντας πως "είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση, και άλλο το θέμα της συναίνεσης. «Σε τι ζητάτε συναίνεση; Στο να κυβερνάτε τη χώρα δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας; Στην απαγόρευση συναθροίσεων; ή σε μία κυβέρνηση που κάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας και σκύβει στου δανειστές;».

«There is no alternative. Εμείς δρόμο επιστροφής δεν έχουμε», είπε – επικαλούμενος τη ρήση της Μ. Θάτσερ- και από το βήμα της Βουλής κάλεσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο «κοινοβουλευτικό αδιέξοδο», προκηρύσσοντας εκλογές.

Στέλλα Α. Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ