Στη μάχη για τους «180» -Σκληρά διλήμματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση - iefimerida.gr

Στη μάχη για τους «180» -Σκληρά διλήμματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Φωτογραφία: SOOC
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε στη Βουλή με την κυβέρνηση να μετρά -στα φανερά- μία ακόμη ψήφο υπέρ της στη μάχη που δίνει για τη συγκέντρωση των 180 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτήν της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου.

Μάλιστα, από τη χθεσινή διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού άρχισε να αποκαλύπτονται οι προθέσεις κι άλλων ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι δείχνουν πως τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή και αναμένεται να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. Κέρδος για το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν και η στάση που κράτησαν τόσο ο Γιώργος Νταβρής, ο οποίος ψήφισε «ναι» για Αμυνα και υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός με το «παρών».

Στη Βουλή πάντως οι Σαμαράς και Τσίπρας έθεσαν σκληρά διλήμματα στους βουλευτές ενόψει της προεδρικής εκλογής. Από τη μία πλευρά, το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζει πως το ολοκληρωμένο σχέδιο θα καταλήξει σε συμφωνία «αρκεί να μην έχουμε εσωτερική υπονόμευση ή η πολιτική αβεβαιότητα», ενώ η αντιπολίτευση μίλησε ξανά για αποστασία, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει «το όχι στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με όχι σε Πρόεδρο. Αλλιώς θα είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Στο Eurogroup, τώρα, η κυβέρνηση θέλει να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, είτε μία τεχνική παράταση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου (ιδανική περίπτωση για την κυβέρνηση), είτε τρίμηνη στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και οι δανειστές δεν επιμείνουν στην εξάμηνη παράταση του Μνημονίου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα ρίξει στο τραπέζι το όνομα του υποψηφίου Προέδρου μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να ληφθεί και η οριστική απόφαση για την επίσπευση της εκλογής του.

Πρώτα το Eurogroup και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Εξερχόμενος της Βουλής τα ξημερώματα, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είπε στους δημοσιογράφους «ό,τι φεύγει επιστρέφει, ό,τι πηγαίνει επανέρχεται, θα έρθει και η επιστροφή», αναφερόμενος στην επιστροφή του κλιμακίου της Τρόικα στην Αθήνα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για το σημερινό Eurogroup, τόνισε πως θα γίνει μία συζήτηση και το θέμα της παράτασης προφανώς είναι ένα από αυτά. Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL, ανέφερε ο υπουργός.

Σαμαράς και Βενιζέλος έδειξαν επίσπευση των διαδικασιών

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άφησε να εννοηθεί πως εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο της επίσπευσης των διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού, όπως είπε, η προεδρική εκλογική διαπλέκεται χρονικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Οι ανεξάρτητοι που έδειξαν τις προθέσεις τους

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από το βήμα της Βουλής και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές έδειξαν τις προθέσεις τους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Γιάννης Κουράκος (προερχόμενος από τη ΝΔ) επεσήμανε ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ άσκησε δριμεία κριτική κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Τι κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν συναντάται με ανεξάρτητους βουλευτές; Τους τάζει θέση στα ψηφοδέλτια ή τους τάζει ''κουμπαρά'';» είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος οι Βασίλης Καπερνάρος και Κώστας Γιοβανόπουλος, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσουν τον υποψήφιο διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή Προέδρου

Το πιθανότερο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, βάσει των πολιτικών εξελίξεων, αναμένεται να είναι όπως το είχε αποκαλύψει πρώτο το iefimerida.gr, ως εξής:

Η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, όπου απαιτούνται 200 ψήφοι, θα γίνει είτε στις 7 είτε στις 12 Ιανουαρίου, με πιθανότερο το δεύτερο σενάριο.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο ψηφοφορίες ανά πενθήμερο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα: Στις 17/1, όπου απαιτούνται πάλι 200 ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος, και στις 22/1 η τρίτη, όπου απαιτούνται 180.

Αν εκλεγεί τότε ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια, η κυβέρνηση θα ανασάνει και αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει να μεθοδεύει την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ