Παμπ ηλικίας... 4.600 ετών - iefimerida.gr

Παμπ ηλικίας... 4.600 ετών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι βρήκαν σε ποιους απευθυνόταν η προϊστορική τοποθεσία Τζαρλσοφ των βρετανικών νησιών Σέτλαντ: στους πότες της Εποχής του Σιδήρου.

Όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.dailyrecord.co.uk της Σκοτίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πριν από 4.600 χρόνια, οι διψασμένοι κάτοικοι της περιοχής απολάμβαναν στο Τζαρλσοφ ένα ποτηράκι μπύρα, μαζί με τον μεζέ τους. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η διάταξη του πέτρινου οικισμού υποδηλώνει ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βρετανική παμπ.

Η περιοχή θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βρετανίας. Η τοποθεσία, που ανακαλύφθηκε το 1890 μετά από καταιγίδα, περιλαμβάνει αρχαία κατάλοιπα που χρονολογούνται από το 2500 π. Χ. μέχρι τον 17ο αιώνα. Μεταξύ των ευρημάτων είναι και πολλές πέτρες χειρόμυλων, που χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα του κριθαριού, ένδειξη ότι, εκτός από χώρος υποδοχής των... μπυρόβιων της προϊστορικής εποχής, λειτουργούσε και ως αρτοποιείο.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαλευκανθεί αν το μέρος ήταν πανδοχείο ή παμπ στο οποίο οι άνθρωποι πλήρωναν ή αν πρόκειται για κάποιο κοινοτικό χώρο, στον οποίο πρόσφεραν φαγητό και πιοτό.

Το κτίριο περιλαμβάνει κι ένα σπίτι με μεγάλο υπόγειο, που χρησίμευε ως «ψυγείο» για την αποθήκευση καπνιστών και παστών κρεάτων. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, το Τζαρλσοφ περιβαλλόταν από καλλιέργειες δημητριακών, όπως κριθάρι και στάρι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ