Eρευνα έχουν διατάξει οι αρχές της Ινδίας, μετά την καταγγελία 15 ασθενών που έχασαν την όρασή τους, όταν υποβλήθηκαν σε δωρεάν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, έπειτα από την ένταξή τους σε ομαδικό πρόγραμμα δωρεάν εγχείρησης από μη κυβερνητική οργάνωση.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε 62 άτομα, σε ένα αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο, που διαμορφώθηκε για το σκοπό αυτό, σε χωριό του κρατιδίου Παντζάμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες για την αφαίρεση καταρράκτη χρησιμοποιήθηκε μη αποστειρωμένος εξοπλισμός.Η έρευνα έχει στραφεί κατά της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Guru Nanak Charitable Hospital και των γιατρών που έκαναν τις εγχειρήσεις, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με γιατρό της κυβέρνησης του κρατιδίου, οι ασθενείς προσβλήθηκαν από λοίμωξη μετά την εγχείρηση. «Βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση όταν ήρθαν να μας δουν. Η λοίμωξη ήταν ήδη εκτεταμένη», δήλωσε ο Καρανζίτ Σινγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γειτονικής περιοχής Αμριτσάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα η όρασή τους να αποκατασταθεί».
Η υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά το θάνατο των 8 γυναικών, που υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις μαζικής στείρωσης στην κεντρική χώρα. Συνολικά 80 γυναίκες χειρουργήθηκαν στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος. Μετά την επέμβαση που τους έγινε άρχισαν να αισθάνονται άσχημα, είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι οι γυναίκες εμφάνισαν χαμηλή πίεση, εμετούς και άλλα συμπτώματα, που εντάθηκαν και επεκτάθηκαν μεταξύ των γυναικών που είχαν χειρουργηθεί, στο πλαίσιο σχεδίου οικογενειακού προγραμματισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Indian Express, όλες χειρουργήθηκαν σε διάστημα περίπου πέντε ωρών από έναν χειρουργό και τον βοηθό του.«Δεν υπήρξε αμέλεια. Πρόκειται για έναν έμπειρο γιατρό. Θα διεξαχθεί έρευνα», δήλωσε αξιωματούχος των τοπικών υπηρεσιών Υγείας. Οι αρχές απέδωσαν τους θανάτους στη μόλυνση των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποστείρωση, ωστόσο σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση, η απουσία κάθε μέτρου υγιεινής εκ μέρους των γιατρών προκάλεσε σηψαιμία στις γυναίκες.
Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια, τα τεράστια προβλήματα υπηρεσιών υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων.