Με «σκυμένο το κεφάλι» ο Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον - iefimerida.gr

Με «σκυμένο το κεφάλι» ο Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο εξαιρετικά κρίσιμες επισκέψεις αναμένεται να πραγματοποιήσει μέσα στον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο όπου θα μιλήσει από του βήματος του γερμανικού κοινοβουλίου και στην Ουάσιγκτον. Από το αποτέλεσμα των εκεί επαφών, συναντήσεων και ομιλιών του αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία των εξελίξεων σε σχέση με τη κρίση του ελληνικού χρέους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει με την ευκαιρία της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά όπως όλα δείχνουν η κρισιμότερη συνάντησή του εκεί θα πραγματοποιηθεί -στις 20 Σεπτεμβρίου- στην Ουάγιγκτον, έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τη νέα του επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ.

Θα έχει προηγηθεί βεβαίως η έκτακτη σύγκλιση σύσκεψης -την επόμενη εβδομάδα- στην Ουάσιγκτον όπου ο επικεφαλής της Τρόικα (και εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε αυτήν) Πολ Τόμσεν θα κληθεί να ενημερώσει τα στελέχη του Οργανισμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα λάβει σαφείς οδηγίες πριν επιστέψει στην Αθήνα για τον έλεγχο που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι διεργασίες που συντελούνται αυτή τη στιγμή στο ΔΝΤ δεν ευνοούν αρχικά τη χώρα μας καθώς πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τη χρησιμότητα της συνέχισης παροχής βοήθειας προς τη χώρα μας με αυτούς τους όρους. Είναι οι ίδιοι που από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν επί Ντομινίκ Στρος Καν αποφασίστηκε η αρχική συμμετοχή του Οργανισμού στην Τρόικα.

Εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η κυρία Λαγκάρντ θα ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις από το λατινοαμερικανικό «λόμπι» του ΔΝΤ που είχε επιδιώξει να πάρει τα ηνία στην μετά Στρος Καν εποχή.

Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί προκειμένου να απευθυνθεί σε συνέδριο βιομηχάνων, αλλά θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και θα μιλήσει στους γερμανούς βουλευτές στις 27 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση της συμμετοχής της Γερμανίας στο νέο δάνειο προς της Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ