Το δεύτερο… επεισόδιο του προγραμματικού διαλόγου,- μετά το καλοκαίρι-, έχουν σήμερα στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή οι αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που προηγήθηκε ανάμεσα στους γραμματείς Δημήτρη Βίτσα και Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Οι δυο πλευρές προχωρούν στη διαμόρφωση κλίματος σύγκλισης και συνεργασίας για τη συγκρότηση σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, και η συνάντηση μεταφράζεται από πολλούς ως… προοίμιο του σχεδιαζόμενου τετ α τετ που θα έχουν οι αρχηγοί των κομμάτων.
Άλλωστε, όσο επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις και αδειάζει η κλεψύδρα με ορίζοντα την προεδρική εκλογή οι διεργασίες ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Αγίου Κωνσταντίνου θα πυκνώνουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδεται ήδη σε «στενό μαρκάρισμα» ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τους «180».
Καλά ενημερωμένες πηγές -και από τα δυο «στρατόπεδα»- μιλώντας στο iefimerida.gr διαβεβαιώνουν πως η συνάντηση «κορυφής» των κκ Τσίπρα και Κουβέλη «θα γίνει πριν τις γιορτές» και στο ίδιο μήκος κύματος προσθέτουν με νόημα πως στόχος των αντιπροσωπειών είναι να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο σε βασικά σημεία, ώστε να είναι κατάλληλο το… έδαφος και για τη συνάντηση των προέδρων.
Ενστάσεις από Αριστερή Πλατφόρμα - Πασοκογενείς
Η ώρα των ξεκαθαρισμάτων, επί της στρατηγικής των συμμαχιών, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φτάσει ακόμα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που στην τελευταία συνεδρίαση είχε δώσει το σύνθημα «όλα στην ώρα τους και συλλογικά».
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε επίσης κρούσει τον κώδωνα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει σημαία ευκαιρίας.
Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση της Αριστερής πτέρυγας για τη σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες «όψιμες αντιμνημονιακές δυνάμεις» -όπως τις κατονομάζουν- είναι σε απόλυτη ισχύ, ενώ ενστάσεις διατυπώνουν και οι ΠΑΣΟΚογενείς.
Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου στα Παραπολιτικά, ο οποίος με αφορμή τις επαφές ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ υποστήριξε: «είμαι επιφυλακτικός για προγραμματικές συμφωνίες με κόμματα, είμαι θετικός με συνεργασίες με μεμονωμένους προοδευτικούς βουλευτές που μπορούν να δεχτούν το πρόγραμμα», επαναλαμβάνοντας πως πιστεύει προς το ΚΚΕ, παρά τις αρνήσεις του, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνει προς αυτή την κατεύθυνση διαρκή και ειλικρινή πρόσκληση.