Το τελευταίο «αντίο» είπαν περισσότεροι από χίλοι άνθρωποι στην Τουγτσέ Αλμπαϊράκ, τη φοιτήτρια, που δολοφονήθηκε στην προσπάθειά της να σώσει δύο έφηβες από βιασμό.
Η 23χρονη φοιτήτρια έχασε τη ζωή της πριν από μερικές ημέρες, την ημέρα των γενεθλίων της, ενώ νοσηλευόταν σε κώμα για δύο εβδομάδες έπειτα από επίθεση που είχε δεχθεί από νεαρούς σε ένα πάρκινγκ.
Στις 15 Νοεμβρίου η Τουγτσέ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο McDonald’s στο Οφενμπαχ, προάστιο της Φρανκφούρτης. Η άτυχη φοιτήτρια καθόταν σε ένα τραπέζι με φίλους της όταν άκουσε από τις τουαλέτες τις φωνές δύο εφήβων. Τότε επενέβη για να τις υπερασπίσει από μια μικρή ομάδα ανδρών που τις παρενοχλούσε. Λίγο αργότερα, στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου, η φοιτήτρια χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Νοσηλευόταν σε κώμα και δύο εβδομάδες αργότερα, την ημέρα των 23ων γενεθλίων της, υπέκυψε.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά «σκοτεινά» σημεία στην υπόθεση, καθώς, οι δύο έφηβες (13 και 16 ετών) παρουσιάστηκαν μόλις τη Δευτέρα στην αστυνομία, αφού τις αναζητούσαν μάταια επί δύο εβδομάδες, και δεν έχει ξεκαθαριστεί να όντως προσπαθούσαν να τις βιάσουν, η «θυσία» της φοιτήτριας συγκλόνισε ένα ολόκληρο έθνος.
Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν έναν ύποπτο από τις κάμερες παρακολούθησης του εστιατορίου. Πρόκειται για έναν 18χρονο νεαρό, σεσημασμένο για κλοπές και ταραχές, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild παραδέχθηκε ότι χτύπησε την Τουγτσέ, όμως διαβεβαιώνει ότι επρόκειτο «απλώς για ένα χαστούκι».
Σήμερα, χίλιοι άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της Τουγτσέ Αλμπαϊράκ, η οποία χαρακτηρίζετα πλέον «ηρωίδα» για το θάρρος της.
Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο τέμενος του Βέχτερμπαχ, μιας μικρής πόλης στα περίχωρα της Φραγκφούρτης, μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV με εξηγήσεις για τα μουσουλμανικά έθιμα, μια ακόμη απόδειξη της αίσθησης που έχει προκαλέσει στη γερμανική κοινή γνώμη ο θάνατος της Τουγτσέ την προηγούμενη Παρασκευή.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε «την απόλυτη συμφωνία» της Γερμανίδας καγκελαρίου με την πρόταση του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ να τιμηθεί η νεαρή κοπέλα με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό του Τάγματος της Αξίας.
Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση για την απονομή της διάκρισης αυτής στην Τουγτσέ, αν και κατ’ αρχήν ο Σταυρός δεν απονέμεται μετά θάνατον.
Μετά την νεκρώσιμη τελετή, στην οποία παρέστησαν τοπικοί αξιωματούχοι ενώ κυμάτιζαν η τουρκική και η γερμανική σημαία, η σορός της Τουγτσέ αναμένεται να μεταφερθεί στη γενέτειρά της, το Μπαντ Ζόντεν-Ζαλμούνστερ, όπου και θα αποτεφρωθεί.