«Πρόγραμμα εξόδου ή επόμενο πρόγραμμα;», διερωτάται στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung ο Γερμανός σχολιαστής και μέχρι πρότινος συνεργάτης της ευρωπαϊκής Task Force στην Ελλάδα Γενς Μπάστιαν.
Υπενθυμίζει ότι «όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επισκεφθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, τον Σεπτέμβριο, διακήρυττε συνεχώς ότι δεν θα χρειαζόταν τρίτο πακέτο βοήθειας και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος της, όπως απεδείκνυαν η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές τον Απρίλιο του 2014 μετά από αναγκαστική αποχή τριών ετών, καθώς και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό Προϋπολογισμό το 2013 και το 2014».
Ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει ότι «ως συμβιβαστική λύση το Eurogroup προτείνει στην Αθήνα μία προληπτική γραμμή πίστωσης από το 2015. Πρόκειται για ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο διατίθεται στην εργαλειοθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».
Ο Γενς Μπάστιαν επισημαίνει ότι αυτή τη φορά «πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη της πολιτικής του Μνημονίου». Όπως εξηγεί, «μία συμφωνία συνεργασίας θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον πληθυσμό και τους θεσμούς. Υπό αυτήν την έννοια, είναι σημαντικό να ορίσει και να υιοθετήσει ως δικό της το πρόγραμμα η ίδια η ελληνική πλευρά».
Επιπλέον, ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει: «Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από μία (απλώς) ποσοτική αξιολόγηση υλοποίησης των όρων του προγράμματος». Τέλος, ο Μπάστιαν επισημαίνει ότι παραμένει «ανοιχτό» το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου.
Ο Γιενς Μπάστιαν