Ουκρανία: Αιφνιδιαστική συμφωνία για εκεχειρία από τις 5 Δεκεμβρίου - iefimerida.gr

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική συμφωνία για εκεχειρία από τις 5 Δεκεμβρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία με στόχο να εφαρμοστεί η εκεχειρία στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνονται οι συγκρούσεις προχώρησαν οι φιλορώσοι αντάρτες και οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ και τον αυτονομιστή ηγέτη της περιοχής.

Ο τερματισμός των μαχών στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου εδώ και μήνες μαίνονται οι αδιάκοπες συγκρούσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων, μετά την επιβεβαίωση μιας παρόμοιας συμφωνίας για την περιοχή του Λουγκάνσκ.

Οι διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν να μπει ένα τέλος στις μάχες που έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 4.300 ανθρώπους διεξάγονταν την ώρα που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπου επικρατούν οι φιλοδυτικές δυνάμεις, ετοιμαζόταν να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης όπου πολλοί ξένοι, περιλαμβανομένης μίας Αμερικανίδας θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα.

Ένα διάταγμα το οποίο χορηγεί την ουκρανική ιθαγένεια σε μία Αμερικανίδα υπήκοο, έναν Γεωργιανό και έναν Λιθουανό υπήκοο υπογράφηκε σήμερα από τον πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Την ώρα που ο νέος συνασπισμός κομμάτων έχει ορίσει ως στόχο την εισδοχή στο ΝΑΤΟ, μία προοπτική που εξοργίζει τη Μόσχα, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν, συμμετείχε σε μία συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Άγνοια για τις εξελίξεις αυτές δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο."Τα πυρά συνεχίζονται", επισήμανε.

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του Ουκρανού στρατηγού Βολοντίμιρ Ασκάροφ, του Ρώσου στρατηγού Αλεξάντρ Λεντσόφ, με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έγινε σήμερα το απόγευμα στο Ντονέτσκ, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις αρχές του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, όσον αφορά τις προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

«Με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν πτώση, η Ρωσία ενδέχεται να επιδείξει μεγαλύτερη επιφύλαξη όσον αφορά την υποστήριξη (...) των αυτονομιστών και να πιέσει προς την αναζήτηση μίας λύσης, όμως είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό» δήλωσε η Αλίσα Λόκγουντ του ινστιτούτου IHS Country Risk του Λονδίνου.

«Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι οι συμφωνίες αυτές θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που είχαν συναφθεί» την 5η Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, εξέφρασε την εκτίμηση ο Ολεκσίι Μέλνικ του Κέντρου Ραζούμκοφ στο Κίεβο.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ εκεχειρία κατάπαυση πυρός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ