Νέες άγριες περικοπές μισθών ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα, κρίνοντας ότι μόνο με τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορούν να εξοικονομηθούν οι πόροι που θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων!
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WALL STREET JOURNAL, η Ουάσινγκτον θεωρεί, πλέον, ότι η πληθώρα των μικρών παρεμβάσεων που ανακοινώνει κάθε τρεις και λίγο η ελληνική πλευρά, δεν μπορεί να αποφέρει τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα κι ως εκ τούτου απαιτούνται παρεμβάσεις ανάλογες με αυτές που έγιναν στις αρχές του Μνημονίου, εκφράζοντας, πάντως, αμφιβολίες εάν μπορούν να περάσουν πια τέτοιου είδους μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Έτσι κι αλλιώς, το Νέο Μισθολόγιο θα προκαλέσει βαριές απώλειες στους εργαζόμενους στο στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς βασίζεται σε περικοπές στα επιδόματα που διαμορφώνονται κατά μέσο στο 70%, με στόχο τη μισθολογική εξομοίωση το προσωπικού που διαθέτει τα ίδια τυπικά προσόντα. Με αυτά τα δεδομένα, οι απώλειες στα ειδικά επιδόματα του υπουργείου Εσωτερικών θα φτάσουν ως τα 540 ευρώ, του υπουργείου Οικονομικών έως τα 1.250 ευρώ, του υπουργείου Εξωτερικών έως 340 ευρώ, του υπουργείου Μεταφορών έως 1.510 ευρώ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 310 ευρώ.
Κι ενώ είναι ειλημμένη η απόφαση για εξαίρεση σε αυτή τη φάση των Ειδικών Μισθολογίων, δηλαδή δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, διπλωματών, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους ένστολους αλλάζει και η αρχική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την οποία τα νυχτερινά και η αμοιβή 5νθημέρου θα καταβάλλονταν κατόπιν χρηματικών ενταλμάτων, κάτι που σύμφωνα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους θα προκαλούσε νέα μισθολογική αφαίμαξη λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των εν λόγω αμοιβών. Όπως επισημαίνουν, πάντως, οι ένστολοι ήδη υφίστανται απώλειες. Είναι ενδεικτικό ότι αστυφύλακας άγαμος με δύο χρόνια υπηρεσίας και με μηνιαίες μικτές αποδοχές 1.252 ευρώ, μετά τις μειώσεις προσγειώνεται στα 1.167 ευρώ, ενώ θα υποχρεωθεί σε νέες απώλειες 811 ευρώ για αναδρομικά και κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης.
Όσον αφορά στο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπου σήμερα για τους παλιούς υπολογίζεται στο 80% του βασικού μισθού, με σταδιακή μείωση στο 70% έως το 2017 και για τους νέους στο 70% του μέσου όρου αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, το σχέδιο που έχει υπόψιν της η ΑΔΕΔΥ προβλέπει υπολογισμό με 60% για όλους τους υπαλλήλους.