Με το μαρτύριο της σταγόνας μοιάζει η στάση που τηρεί το ΔΝΤ και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Ταμείου απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για νέα μέτρα οι οποίες εστάλησαν το περασμένο Σάββατο με e-mail.
Πηγές του ΔΝΤ αφήνουν όλα τα περιθώρια ανοικτά, γεγονός που πολλαπλασιάζει τον εκνευρισμό και την αγωνία στην ελληνική κυβέρνηση για το αν και με ποιους όρους τελικά θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 5ης και της 6ης αξιολόγησης. Ενα σενάριο που διέρρευσε για επιστροφή της Τρόικα την Τετάρτη στην Αθήνα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Η επίμονη «σιωπή» του ΔΝΤ αναμένεται να σπάσει μέσα στις επόμενες ώρες, είτε με τη μορφή αιτήματος διευκρινίσεων επί των προτάσεων της ελληνικής πλευράς είτε με την απόρριψη ή αποδοχή τους ως πλαίσιο συζήτησης για την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα. Προς το παρόν, όμως, καμία «διαδικαστική» κίνηση δεν έχει καταγραφεί που να αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ, όπως επιβεβαιώνει και το capital.gr.
Tα τελευταία 24ωρα η τρόικα εμφανίζεται να κινείται σε δύο ταχύτητες: η ευρωπαϊκή πλευρά, η οποία εκφράζεται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, εμφανίζεται έτοιμη να διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας (μέσω ECCL), αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις από την πλευρά της Αθήνας.
Σε δηλώσεις του σε γερμανικό κανάλι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το εξήγησε αυτό πολύ αναλυτικά, λέγοντας ότι η υιοθέτηση μιας επιπλέον πιστωτικής γραμμής (ECCL) προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται σε όλη τη διάρκεια της επιπλέον διαθέσιμης χρηματοδότησης από «ενισχυμένους όρους εποπτείας» για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα στο δεύτερο Μνημόνιο.
Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να πείθεται ούτε από τις κινήσεις αυτές και διατηρεί επίμονα επιφυλακτική στάση. Ας σημειωθεί ότι η πιστωτική γραμμή που θα λάβει η Ελλάδα θεωρείται απαραίτητος όρος από το Ταμείο ώστε να εξακολουθεί να έχει παρουσία στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι στο ΔΝΤ γίνεται εξονυχιστική μελέτη των ελληνικών προτάσεων για το αν μπορούν να καλύψουν το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό για το 2015. Και όλα δείχνουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει πεισθεί από τις ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν με e-mail.
Σε κάθε περίπτωση, η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ έχει αυξηθεί και, όπως ομολογούν στελέχη της κυβέρνησης που εμπλέκονται στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, «το ΔΝΤ μας ψήνει το ψάρι στα χείλη...».
Στην κυβέρνηση γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα:
1. Να φανεί, επικοινωνιακά, ότι τα μέτρα που έστειλε στην Τρόικα δεν είναι πολύ επώδυνα.
2. Να επιρρίψει στο ΔΝΤ τις ευθύνες για τυχόν ρήξη.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στο κυβερνητικό μέτωπο φάνηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε δημόσια: «Όχι σε μέτρα που θα ενοχλήσουν τους πολίτες και όχι σε νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό». Πρόκειται για μια επικοινωνιακή κορόνα ή σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρήξη και πιθανόν σε πρόωρες εκλογές;