Η κυβέρνηση κάνει πίσω και περιμένει την επιστροφή της Τρόικα μέσα στην εβδομάδα - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση κάνει πίσω και περιμένει την επιστροφή της Τρόικα μέσα στην εβδομάδα

Φωτογραφία: sooc.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση υποχωρεί βήμα βήμα σε διάφορα σημεία της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για να μπορέσει να την πείσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές φαίνεται πως διατηρούν την αδιάλλακτη στάση τους και εξετάζουν ένα ένα χωριστά τα μέτρα στα οποία έκανε πίσω η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έκανε πίσω σε αρκετά σημεία, ενώ σε δύο κράτησε σταθερή θέση. Μισθοί, συντάξεις, ΦΠΑ, ενιαίο μισθολόγιο θα θυσιαστούν, όπως όλα δείχνουν, ενώ η ρύθμιση των 100 δόσεων και η έκτακτη εισφορά δεν αλλάζουν.

Σύμφωνα πάντως με πηγές από τις Βρυξέλλες, παρά την αδιάλλακτη στάση της Τρόικα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποί της να επιστρέψουν την Τετάρτη στην Αθήνα, χωρίς βέβαια το σενάριο αυτό να επιβεβαιώνεται, προς το παρόν, ούτε από το υπουργείο Οικονομικών, ούτε από το στρατόπεδο των δανειστών. Οπως όλα δείχνουν, η ευρωπαϊκή πλευρά της Τρόικα συμφωνεί και επιθυμεί να επιστρέψει στην Αθήνα. Το ΔΝΤ όμως επιμένει στην αδιάλλακτη στάση του και εξετάζει όσα «δίνει» η ελληνική πλευρά.

Πού έκανε πίσω η κυβέρνηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κυβέρνηση, σε επιστολή 43 σελίδων, περιέγραψε στους δανειστές μέτρα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ (980 εκατ. για την ακρίβεια) ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η Τρόικα.

Συγκεκριμένα:

ΦΠΑ

  • Αυξάνεται στο 13% από το 6,5% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, έρχεται αύξηση στα τσιγάρα, αλλά και στα ποτά.

Μισθολογικό

  • Σε ό,τι αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, προτείνει την πιλοτική εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούλιο.
  • Θέσπιση του νέου χαμηλότερου μισθού για τους νεοεισερχόμενους.

Συντάξεις και ΕΚΑΣ

  • Αύξηση από τα 15 σε 17 ή και 20 των ελάχιστων ετών ασφάλισης (ισχύει για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά).
  • Σταδιακή αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη, με σταδιακή εφαρμογή από το 2019.
  • Προτείνει και πάγωμα των κύριων συντάξεων για τα δύο επόμενα χρόνια.
  • Αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ.

Εργασιακό
Μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, οικονομικός έλεγχος συνδικάτων και άλλες παρεμβάσεις σε εργασιακό, συνδικαλιστικό, όπως επιτάχυνση δικαστικών αποφάσεων προσβολής νομιμότητας απεργίας.

Δημόσιο

  • Περικοπές δαπανών σε δήμους και ΔΕΚΟ

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέτει και κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή των δανειστών. Λέει «όχι» στη μείωση των 100 δόσεων, αλλά και στη μείωση συντάξεων και τη γενική αύξηση των ορίων ηλικίας.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο η ελληνική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω είναι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, αλλά και η έκτακτη εισφορά. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου ακόμα και με την έκδοση λαχείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση τρόικα δανειστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ