Επεσε κι άλλο το πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει η νέα τιμή τις τσέπες μας - iefimerida.gr

Επεσε κι άλλο το πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει η νέα τιμή τις τσέπες μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τιμή του πετρελαίου κατρακυλάει, φτάνοντας μάλιστα σε χαμηλές τιμές που είχαν να δουν οι αγορές από το 2009. Με έκτακτο δημοσίευμά του, ο Guardian αναφέρει πως μετά τη συνδιάσκεψη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να αναμένουμε αυτές τις χαμηλές τιμές, που θα αλλάξουν πάρα πολλά στο γεωπολιτικό παιχνίδι, αλλά και στην τσέπη του απλού καταναλωτή.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο, οι αγορές αναγκαστικά θα χρειαστεί να τοποθετηθούν ρυθμιστικά στην τιμή που πωλούν το πετρέλαιο, κάτι που θα έχει θετική επίπτωση στην τσέπη του μικρού αγοραστή. Σε μακροοικονομικό, όμως, αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο, η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Όπως αναφέρει το Bloomberg, κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από 30 χρόνια και οδήγησε στη μεξικανική κρίση και στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, έτσι όπως τη γνωρίζαμε.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται ειδική μνεία στην τύχη της Ρωσίας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Με τα νέα δεδομένα, ο Πούτιν δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο για να «διασώσει» μια οικονομία που πλήττεται από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις. Επίσης, το Ιράν, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την απόφαση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του πετρελαίου.

Ειδικά για τη Ρωσία, το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η χώρα φαίνεται «ιδιαίτερα ευάλωτη» στην πτώση των τιμών ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 68% των εξαγωγών της Ρωσίας και το 50% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της. Όπως επισημαίνεται, η Ρωσία έχει ήδη χάσει σχεδόν 90 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της το τρέχον έτος ή το 4,5% του ΑΕΠ, καθώς προσπάθησε να αποτρέψει τη διολίσθηση του ρουβλίου, το οποίο ήδη έχει χάσει από τον Ιούνιο 31% έναντι του δολαρίου.

Το Bloomberg αναφέρει πως το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 37% από τις αρχές του 2014, ενώ επικαλείται απόψεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους η τιμή δύναται να υποχωρήσει και χαμηλότερα από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα στις ασιατικές αγορές η τιμή του πετρελαίου μπρεντ μειώθηκε στα 67,90 δολάρια ανά βαρέλι και του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 64,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πετρέλαιο ΡΩΣΙΑ ΟΠΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ