Ενα παζάρι για γερά νεύρα εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην έχουν γεφυρωθεί ακόμη.
Ο Σαμαράς τηλεφωνεί για πολιτική λύση
Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το κλίμα των ημερών το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής ανέφερε πως «η πολιτική συμφωνία για την "επόμενη μέρα" μετά το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα στο Δεκέμβριο. «Και εργαζόμαστε πυρετωδώς γι αυτό».
Χθες η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τις απαντήσεις της στην τρόικα μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, η οποία δεν οδήγησε σε συμφωνία. Αυτό που λέγεται πάντως από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η «τεχνική διαπραγμάτευση έχει εξαντληθεί και όλα πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης».
Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση είχε τηλεφωνικές επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ αλλά και με πολλούς ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης.
Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι μια απόφαση η οποία θα δίνει περιθώρια κινήσεων στην Ελλάδα θα είναι προς όφελος όλων, καθώς η Ε.Ε θα μπορεί να μιλά για επιτυχία του προγράμματος, το όποιο λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση μπορεί να είναι αποφασισμένη να κλείσει τη διαπραγμάτευση το συντομότερο, ώστε να υπάρξει συμφωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου για την μετά Μνημονίων εποχή, οι απαιτήσεις των δανειστών απαιτούν σοβαρές υποχωρήσεις, τις οποίες η Αθήνα δεν έδειχνε έως τώρα διατεθειμένη να κάνει. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε σκληρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Οι προτάσεις- απαντήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τα εκκρεμή ζητήματα εστάλησαν στην Τρόικα, μετά από τηλεφωνικές επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το βράδυ του Σαββάτου, στις οποίες έγινε ανάλυση σημείο προς σημείο. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, ότι δηλαδή υπάρχουν σημεία προσέγγισης με την τρόικα και ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες.
Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, η πίεση που δέχεται η Αθήνα αφορά την αύξηση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου και την κατάργηση του χαμηλότερου συντελεστή που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, ξενοδοχεία και θεατρικές παραστάσεις. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει η απαίτηση για αύξηση του υψηλότερου συντελεστή από 23 σε 23,5%, του χαμηλότερου από 6,5% σε 9,5% και η επαναφορά σε κανονικά επίπεδα του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Το μισθολόγιο στο Δημόσιο
Περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων είναι επίσης ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, δρομολογείται από τον Ιούλιο το ψαλίδισμα μέρους ή ολόκληρου του ποσού της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν τα όρια του ενιαίου μισθολογίου από 80 έως 690 ευρώ το μήνα. Ακόμη, διαφαίνεται η καθιέρωση νέου κλιμακίου με αμοιβές ιδιωτικού τομέα, αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο, ενώ «ψαλίδι» θα πέσει και στα κονδύλια για τις έξτρα αμοιβές, όπως οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συμβούλια, εκτός έδρας, οδοιπορικά και υπερωρίες, αλλά και στις αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που δεν έχουν συμμορφωθεί με το ενιαίο μισθολόγιο.
Το ασφαλιστικό
Αμετακίνητη στην απαίτηση για υιοθέτηση επώδυνων μέτρων εμφανίζεται η Τρόικα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν ικανοποιήθηκαν από το σχέδιο της κυβέρνησης, για ανασυγκρότηση και ενοποίηση ταμείων, στο προσκήνιο ήρθε νέα φόρμουλα που προβλέπει:
- κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο ηλικίας
- δραματική αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 έτη για την κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος ηλικίας
- μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1.1.2015
- καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους
- διετές «πάγωμα» συντάξεων για 2016-2017 πέρα από το 2015