Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, όχι όμως για ρυθμίσεις που «βλέπει» να προτείνονται, όπως για τη συνταγματοποίηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, τάχθηκε ο Φώτης Κουβέλης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλώντας στη Βουλή, -κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Επίκαιρη Επερώτηση που είχε καταθέσει το κόμμα του για τις συνταγματικές διατάξεις -σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει ρυθμίσεις σαν κι αυτές που βλέπω να προτείνονται, όπως, επί παραδείγματι, για τη συνταγματοποίηση της οικονομίας».
«Δεν μπορεί να συνταγματοποιείται το οικονομικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον δεν μπορούν να συνταγματοποιούνται ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, υποστήριξε ότι η συνταγματική αναθεώρηση για να δικαιολογείται πρέπει να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, την τόνωση της λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος, τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα.
Στη συνέχεια, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ΔΗΜΑΡ επέλεξε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο γιατί ήταν η πιο πρόσφορη διαδικασία και όχι για να ελέγξει τον υπουργό, αφού πράγματι απαιτείται πρόταση 50 τουλάχιστον βουλευτών για την εκκίνηση της διαδικασίας.
«Το πρόβλημα της χώρας είναι θεσμικό; Είναι πολιτικό; Είναι θα έλεγα και τα δύο», είπε ο κ. Κουβέλης, αναρωτώμενος πόσες από τις διατάξεις του Συντάγματος έχουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο παραβιάσει οι κυβερνήσεις. «Πόσες διατάξεις δεν εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα καταστάσεις και συνθήκες της Κοινωνίας των Πολιτών να παραμένουν αρρύθμιστες γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του Συντάγματος;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας επιπλέον το γεγονός ότι κάποιες διατάξεις χαρακτηρίζονται ως «κατευθυντήριες» και όταν δεν ακολουθεί την κατεύθυνση που δείχνουν η εκτελεστική εξουσία, η απάντηση που λαμβάνει κανείς είναι το επιχείρημα ότι δεν είναι επιτακτικές.