Νέα οδυνηρά μέτρα αποφάσισαν Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν στην συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος από την συνάντηση ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση του ΦΠΑ και αρκέστηκε αμήχανα να δηλώσει: «Πολλά γίνονται».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συνήθως απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων που περιμένουν στην έξοδο του Μεγάρου Μαξίμου, αυτή τη φορά έφυγε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.
Μέτρα- σοκ 2,5 δισ ευρώ για το Ασφαλιστικό
Τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός στην επόμενη διετία, σύμφωνα με τις... μετρήσεις των δανειστών, εάν υλοποιήσει τις επώδυνες παρεμβάσεις που εισηγούνται μεταξύ άλλων οι επικεφαλής της Τρόικας, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό "κενό".
Το "πάγωμα" των συντάξεων στη διετία 2016- 2017 έχει δημοσιονομικό όφελος 1,8 δισ ευρώ και ήδη έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού ούτως ή άλλως δεν υπήρχε σχεδιασμός αυξήσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική διάταξη, με την οποία θα παραταθεί το "πάγωμα" που ισχύει ως το τέλος του 2015.
Από την αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης στα 20 από 15 έτη δεν υπάρχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος, αφού το μέτρο θα αποδώσει πλήρως σε μια δεκαετία.
Ωστόσο, η Τρόικα εκτιμά ότι το μέτρο θα λειτουργήσει εμμέσως ως κίνητρο ασφάλισης, άρα θα περιοριστεί η "μαύρη" εργασία επ' ωφελεία των εσόδων των Ταμείων. Σημειώνεται ότι η Αθήνα θέλει το μέτρο να ισχύσει μόνο για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή τους 40άρηδες.
Έσοδα για τον Προϋπολογισμό από την πρώτη κιόλας χρονιά, συνεπάγονται οι αλλαγές στους συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζονται από το 2015 οι αναλογικές συντάξεις. Πρόκειται για τους συντελεστές που προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (Λοβέρδου- Κουτρουμάνη) και με βάση τις μειώσεις που απαιτεί η Τρόικα, υπολογίζεται ότι οι κύριες συντάξεις από το 2015 θα "κουρευτούν" κατά 15- 20%. Τον πρώτο χρόνο, το όφελος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, τον δεύτερο χρόνο ανεβαίνει στα 500 εκατ. ευρώ, τον τρίτο χρόνο φτάνει στα 650 εκατ. ευρώ και στο τέλος της 5ετίας στα 900 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρο, που η Αθήνα δεν συμφωνεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Περίπου 250.000 θα επηρεάσει η κατάργηση όλων των συντάξεων κάτω από τα 62 έτη ηλικίας. Πρόκειται για μέτρο, που μαζί με τη μείωση των συντελεστών του ασφαλιστικού νόμου, χαρακτηρίζεται ως "ανεπιθύμητο" από την Αθήνα. Παρά ταύτα, η Αθήνα συζητά την εφαρμογή του σταδιακά και συγκεκριμένα από το 2020 και μετά. Αντιθέτως, η Τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή του, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ΔΕΝ θα εξαιρεθούν ούτε όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Θυσίες στην Τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση
Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται και άλλες οδυνηρές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, στον ΦΠΑ, με κατάργηση μειωμένων (6,5%) ή και άλλων συντελεστών, και άμεση αλλαγή μισθολογίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν να γίνουν αποδεκτά από την Τρόικα, ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Διαφορετικά, αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει λύση, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο «Β» για την παράταση του μνημονίου. Επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για λίγες ελπίδες και πολύ λεπτές ισορροπίες, καθώς η επιστροφή των δανειστών στο τραπέζι του διαλόγου και η συμφωνία με μικρή «τεχνική» παράταση του μνημονίου, στην οποία αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προϋποθέτει πακέτο μέτρων που θα πρέπει να περάσει φέτος από τη Βουλή.
Διαφορετικά, δηλαδή αν έρθει το 2015, επί τάπητος τίθεται, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το σενάριο μεγάλης παράτασης του μνημονίου, που επίσης επιχειρείται επικοινωνιακά να ονομαστεί «τεχνική».
Σενάρια για αύξηση συντελεστή ΦΠΑ 6,5%
Σενάρια για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της κυβέρνησης. Ωστόσο, το σενάριο που προς το παρόν βρίσκεται πιο ψηλά από τα υπόλοιπα είναι αυτό της αύξησης μόνο του συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Αυτή η λύση φαίνεται, προς το παρόν, να γίνεται δεκτή από το ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, μια αύξηση του μειωμένου συντελεστή για όλα τα προϊόντα που υπάγονται σε αυτόν προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να αυξηθεί και ο συντελεστής των φαρμάκων, απόφαση εξαιρετικά ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον ΦΠΑ κάνουν λόγο για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% σε 8% έως 10% για τον τουρισμό, προκειμένου να βρεθεί το «ζεστό» χρήμα που αναζητά η Τρόικα για την κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού κενού.
Σημειώνεται ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται σήμερα:
-τα φάρμακα
-οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία
-οι θεατρικές παραστάσεις
-τα βιβλία
-οι εφημερίδες και τα περιοδικά
Αμετακίνητη η Τρόικα
Πηγές της Τρόικα ξεκαθαρίζουν ότι «η τρέχουσα αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο βήμα, που θα πρέπει να είναι η πιστοληπτική γραμμή ECCL. Οι θεσμοί της ΕΕ απαιτούν ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση» πρώτα και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν ότι «η συνάντηση στο Παρίσι ήταν χρήσιμη».
Αναφέρουν όμως ότι περιμένουν «ακόμη ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015, μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς ΦΠΑ, στις αγορές προϊόντων, καθώς και αλλαγές στον νόμο για τις ρυθμίσεις δόσεων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία».
«Υπάρχει πίεση χρόνου και θα πρέπει στο πολύ σύντομο προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», αναφέρουν με νόημα.