Δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τις θέσεις που παρουσίασαν οι κ.κ. Σταθάκης και Μηλιός στους ξένους επενδυτές, στο Λονδίνο.
Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του στελέχους της αριστερής πτέρυγας Βαγγέλη Αντωνίου, που ανέβηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Λαφαζάνη.
Ο συντάκτης του άρθρου δεν μπορεί να συγκρατήσει τον θυμό του για όσα είπαν τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί χρέους, Τρόικα και ευρώ στους ξένους επενδυτές.
Το άρθρο έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ CITY ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Διαψεύδεται μετά βδελυγμίας ως υποβολιμαίο και εν πολλοίς κατασκευασμένο το «e-mail που φέρεται να προέρχεται από τον εκπρόσωπο του hedge fund Capital κ. Joerg Sponer και ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφει ως καταστροφικό τον οικονομικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ», τον οποίο εμφανίζει χειρότερο απ' αυτόν των κομμουνιστών.
Στο φως της δημοσιότητας ήλθε, όμως, και έτερο report, από την Bank of America/Merrill Lynch, «εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες στις συναντήσεις του Σίτι. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα και ότι οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και τρόικας βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση». Στη συνοπτική της αυτή εκδοχή, η συγκεκριμένη αναφορά κινείται σε τόνους μάλλον καθησυχαστικούς, επισημαίνοντας βεβαίως την ύπαρξη αυξημένου ρίσκου (σ.σ. που ούτως ή άλλως υπάρχει) καθ' όλη τη διάρκεια του 2015. Ο τρόπος με τον οποίο, από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε, σχολιάζεται αυτό το δεύτερο report, επιβεβαιώνει επί της ουσίας τους συντάκτες του.
Σε αρκετές, ωστόσο, ενημερωτικές σελίδες δημοσιεύεται το «πλήρες» περιεχόμενο του εν λόγω report (χωρίς επί του παρόντος να διαψεύδεται), όπου καταγράφονται τα κυριότερα συμπεράσματα των συντακτών του, τόσο από την επίσημη παρουσίαση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συζητήσεις και διευκρινίσεις – κατόπιν μάλιστα επίμονων διερευνητικών ερωτήσεων από πλήθος παρακαθημένων - που έλαβαν χώρα στο δείπνο εργασίας, όπου ως γνωστό σερβίρεται και το «ψητό».
Κι εδώ τα πράγματα είναι αρκούντως διαφωτιστικά. Ιδού ορισμένα συμπεράσματα:
·Εναλλακτικό σενάριο για τη διαπραγμάτευση του χρέους υπάρχει και είναι η επιμήκυνση.
·Η Ε.Κ.Τ. και η περίφημη ποσοτική της χαλάρωση είναι οι πηγές χρηματοδότησης στις οποίες προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ.
·Τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα θα πληρωθούν στο ακέραιο. Και βεβαίως (σ.σ. αυτό δα έλειπε άλλωστε) η έξοδος από το ευρώ αποκλείεται σε κάθε περίπτωση.
·Θα ζητήσουμε από την τρόικα (σ.σ. ποια τρόικα, αυτή που θα διώξουμε την επόμενη μέρα;) να αναθεωρήσει για τα επόμενα δέκα (!!!) χρόνια τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
·Μια συμφωνία κυβέρνησης-τρόικα στην παρούσα φάση είναι επιθυμητή (για να έχουμε εμείς άνεση στη διαπραγμάτευση), διαφορετικά θα βρεθούμε υπό πίεση αλλά δεν θα έχουμε εμείς την ευθύνη (σ.σ. και λοιπόν;). Σχέδιο Β, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν (φαίνεται να) έχει.
·Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να είναι αυτοδύναμος αλλά κι αν δεν είναι ουδεμία ανησυχία. Έχουμε καβάτζες. Το ΠΑΣΟΚ ή/και το Ποτάμι.
Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχουν δίκιο οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που διαψεύδουν το πρώτο και όχι το δεύτερο σενάριο.
Γιατί όμως κατά βάθος θα προτιμούσα να είναι αλήθεια το fake».