Η αδυναμία του Φρανσουά Ολάντ και του Ματέο Ρέντσι να κλείσουν τις «τρύπες» στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντίστοιχα, δεν πρόκειται να επιφέρει και την τιμωρία από την πλευρά της Κομισιόν.
Μπορεί η τριμερής ομάδα των δανειστών να πιέζει την Ελλάδα να πάρει νέα μέτρα, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Το Bloomberg σημειώνει πως την Παρασκευή η Κομισιόν θα προειδοποιήσει τον Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια τον Ματέο Ρέντσι ότι μπορεί να μη δέχονται τώρα τα επίχειρα από τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, όμως αυτό μπορεί να γίνει τον επόμενο Μάρτιο.
Όπως τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Μίλησα με τον κ. Ολάντ και τον κ. Ρέντσι και τους ζήτησα να μου δώσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Όλα αυτά δεν γίνεται να μείνουν απλώς ως υποσχέσεις».
Αν και η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν αποφάσισε προ καιρού να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες σε όσες χώρες δεν μπορούν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους, στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας γίνεται μια αξιοσημείωτη εξαίρεση. Από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin τόνισε πως αυτή η παράταση θα επιτρέψει στην ΕΕ να δει λεπτομερώς τον προϋπολογισμό της Γαλλίας και να αντιληφθεί την κατάσταση.
Ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ διαμηνύει πως αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν περάσουν, τότε το «φάντασμα της οικονομικής απόκλισης θα γίνει μόνιμο ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης και αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους».