Ολι Ρεν: «Καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» - iefimerida.gr

Ολι Ρεν: «Καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζοντας την τακτική του μαστιγίου και του καρότου απέναντι στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, διαβεβαίωσε σήμερα κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία συζήτηση περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ». Την ίδια ώρα ο υπουργος Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τις επιφυλάξεις του τόσο για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όσο και για την τύχη της 6ης δόσης.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι, τόσο από πολιτικής όσο και από νομικής άποψης, δεν υφίσταται θέμα εξόδου ή αποβολής οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη, κάτι που αποτυπώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Φινλανδού Επιτρόπου.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη η Αθήνα «καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό» τις προσδοκίες της Επιτροπής και επεσήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τεχνική επεξεργασία των μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2012 καθώς και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Σημείωσε επίσης ότι επίκειται η επανάληψη των συνομιλιών και πως ο Ολι Ρεν δεν θα εξέφραζε χθες τη βεβαιότητα για επάνοδο του κλιμακίου την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα εάν δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ότι οι διαβουλεύσεις εξελίσσονται με ικανοποιητικό τρόπο.

Σε ότι αφορά την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου επανέλαβε ότι τόσο από τη συμφωνία του Μαϊου του 2010 όσο και από την απόφαση της 21ης Ιουλίου 2011 προβλέπεται η διασύνδεση της χρηματοδότησης από την εκπλήρωση αυστηρών προϋποθέσεων . «Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης εάν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι υποχρεώσεις », κατέληξε ο Α. Αλταφαζ.

Από την άλλη πλευρά ευθεία απειλή για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή στη Γερμανία. «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να λάβει την επόμενη δόση, αλλά και για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ» επεσήμανε ο γερμανός υπουργός.

«Η υπεράσπιση του ευρώ είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας», είπε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε πως θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, «αλλά και εκείνη θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Με τον τρόπο αυτό εντείνονται οι πιέσεις κατά της χώρας μας για την τήρηση των δεσμέυσεων που έχει αναλάβει. Ηδη είναι καταγεγραμμένες οι προειδοποιήσεις που απήυθυνε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την παροχή της 6ης δόσης του δανείου και οι... ευχές του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν να ληφθούν έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις σε αντιστάθμισμα με τη δόση.

Χθες, εξάλλου, η γερμανίδα καγγελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της είπε ότι αναμένει από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις, διαφάνεια και επενδύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ