Υποψήφια για Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας η Σαμοθράκη - iefimerida.gr

Υποψήφια για Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας η Σαμοθράκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας φιλοδοξεί να χαρακτηρισθεί από την UNESCO το νησί της Σαμοθράκης, μετά την κατάθεση σχετικής υποψηφιότητας, που αναμένεται να αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Πιο συγκεκριμένα, η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών χρηματοδότησε την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας, ώστε να αποδειχτεί αν η Σαμοθράκη είναι κατάλληλη για το πρόγραμμα Man and the Biosphere (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα)

Η μελέτη περιελάμβανε τη συγκέντρωση πληροφοριών από παλιότερες έρευνες για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τοπικούς κοινωνικούς εταίρους και τη συλλογή 1511 ερωτηματολογίων από επισκέπτες του νησιού.

Τα Αποθέματα Ανθρώπου και Βιόσφαιρας είναι περιοχές που περιλαμβάνουν χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, όπου διασφαλίζεται η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω της βιώσιμης χρήσης της. Σκοπός των αποθεμάτων είναι να προωθήσουν και να επιδείξουν μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη βιόσφαιρα.

Τα Αποθέματα Ανθρώπου και Βιόσφαιρας συνιστούν ένα παγκόσμιο δίκτυο υπό την προστασία και υποστήριξη της UNESCO. Το δίκτυο αυτό προωθεί την ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και ανθρώπινου δυναμικού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 580 Αποθέματα Βιόσφαιρας σε 114 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό τη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων, των ειδών και της γενετικής ποικιλίας.

Παράλληλα, προωθείται η οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά, πολιτιστικά και οικολογικά βιώσιμη, όπως και η υποστήριξη για την έρευνα, παρακολούθηση, εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με τοπικά, εθνικά και παγκόσμια θέματα, για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη.

Με την ανακήρυξη της Σαμοθράκης ως Πάρκου Βιόσφαιρας, το νησί μπαίνει σε μια παγκόσμια λίστα περιοχών με βιώσιμη ανάπτυξη και αποκτά ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, που αφορούν την έρευνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, μπορούν να αποτελέσουν πιλοτικές περιοχές και παραδείγματα καλών πρακτικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ