Και οι Ολλανδοί μας... σπρώχνουν έξω από το ευρώ - iefimerida.gr

Και οι Ολλανδοί μας... σπρώχνουν έξω από το ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι χώρες της ευρωζώνης που δεν καταφέρνουν ή δεν θέλουν στο μέλλον να σεβαστούν τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας πρέπει να εγκαταλείπουν μόνες τους το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

"Αν μια χώρα δεν επιθυμεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να την εγκαταλείψει (τη ζώνη του ευρώ)", διαβεβαίωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. "Αν κάποιος δεν καταφέρνει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιγνιδιού, τότε πρέπει να φεύγει από το παιγνίδι".

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (φωτογραφία) ζήτησε χθες να δημιουργηθεί μια θέση επιτρόπου με αποστολή να εξασφαλίζει το σεβασμό του συμφώνου σταθερότητας, ιδιαίτερα μέσω κυρώσεων.

Η δημιουργία αυτής της θέσης επιτρόπου δεν απαιτεί, σύμφωνα με τον ντε Γιάγκερ, να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ολλανδία προτείνει αυτή τη λύση μάλλον παρά τη δημιουργία ενός νέου οργάνου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "κάτι που θα απαιτούσε χρόνο".

Ο κ. Ρούτε δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει την εφαρμογή κυρώσεων όπως μείωση των ευρωπαϊκών οικονομικών αρωγών και "απώλεια του δικαιώματος ψήφου" για τις χώρες που δεν θα σέβονται στο μέλλον το σύμφωνο, εκτιμώντας πως ως "ύστατη επιλογή", μια χώρα θα μπορούσε να αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

"Κάνουμε την ευρωζώνη πολύ ισχυρότερη" χάρη στα μέτρα αυτά, δήλωσε σήμερα ο ντε Γιάγκερ."Πολύ περισσότερο απ' ό,τι αν αυξάναμε την προικοδότηση του συμφώνου σταθερότητας ή αν εισαγάγαμε τα ευρωομόλογα".

Ο κ. ντε Γιάγκερ διαβεβαίωσε πως οι ολλανδικές προτάσεις έγιναν δεκτές ευνοϊκά από τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Φινλανδίας, τους οποίους συνάντησε την Τρίτη στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ