Χρησιμοποιώντας την κλασική ατάκα από τη θρυλική ταινία «Καζαμπλάνκα» («πάντα θα έχουμε το Παρίσι»), το πρακτορείο Bloomberg καταγράφει όσα έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Τρόικα.
Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες πάντα θα έχουν το Παρίσι, καθώς η έξοδος από το Μνημόνιο είναι πλέον αόριστη». Το άρθρο αναφέρει πως και οι δύο πλευρές αποχώρησαν δίχως να έχουν να επιδείξουν κάτι σημαντικό: «Μπορεί το σκηνικό από τη συνάντηση του Μαΐου να έχει αλλάξει, καθώς δεν υπήρχαν διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και αυτή τη φορά, επί γαλλικού εδάφους, οι μαραθώνιες συζητήσεις έδωσαν και πήραν».
Ο Πάνος Τσακλόγλου, που έχει εμπειρία από τέτοιου είδους συζητήσεις με την Τρόικα, είπε στο Bloomberg: «Συνήθως γίνεται τεράστια κατανάλωση καφέ και σάντουιτς, ενώ τα σουβλάκια "συντροφεύονται" πάντα από κουτάκια μπίρας. Κάπου εκεί γίνεται και η ανταλλαγή επιχειρημάτων, που πολλές φορές είναι κουραστική και επιβαλλόμενη».
Αδιέξοδο
Αυτή τη φορά, όμως, καμία πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί τα επιχειρήματα του άλλου, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή έφτασαν σε αδιέξοδο, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει φτάσει στο... παρά πέντε της εξόδου από το Μνημόνιο.
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να θέλει να βγει από το Μνημόνιο, σημειώνει το άρθρο, αλλά η καταληκτική ημερομηνία για να επιτευχθεί συμφωνία είναι η 8η Δεκεμβρίου και όχι κάποια άλλη. Το σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τα 2,5 δισ. ευρώ που η Τρόικα διατείνεται πως πρέπει να βρει η ελληνική πλευρά μέσω περαιτέρω περικοπών για να πιάσει τους οικονομικούς στόχους του 2015. Αυτό το θέμα δεν λύθηκε στο Παρίσι, ενώ έμεινε ανοιχτό το πότε το επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.
Η πικρία της ελληνικής πλευράς είναι έκδηλη. Ένας ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε: «Η Ελλάδα έπιασε τους στόχους της τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση νιώθει πως τιμωρείται για την επιτυχία της. Την ίδια στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία αδιαφορούν να συμφωνήσουν για τους προϋπολογισμούς τους, η Τρόικα κάνει μια εξαίρεση με την Ελλάδα».
Όπως αναφέρει ο κ. Τσακλόγλου, η Τρόικα θεωρεί πως το κενό των 2,5 δισ. ευρώ είναι απίθανο να καλυφθεί, επομένως πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα που θα το καλύψουν. Παραβλέπουν το γεγονός ότι διάφοροι φόροι αναμένεται να εισπραχθούν τους επόμενους μήνες.
«Δεν θα δεχθούμε επέκταση του Μνημονίου για άλλους έξι μήνες, αλλά μόνο μια τεχνική επέκταση ενός μηνός μέχρι να ολοκληρωθεί το τελευταίο review και οι συζητήσεις γύρω από αυτό», επισήμανε ελληνική πηγή. «Μέχρι τότε, οι Έλληνες θα έχουν πάντα το Παρίσι», καταλήγει το άρθρο.