Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12:00.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως σκοπός είναι η τελευταία εκταμίευση να πραγματοποιηθεί πριν από τις 31/12, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για τεχνικούς λόγους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ δύσκολες.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου:
- Να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης, είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις για μισθούς και συντάξεις.
- Θα αξιοποιήσουμε ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα.
- Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, είναι μία θεωρητική συζήτηση για τα μέτρα.
- Η Τρόικα θα επανέλθει κάποια στιγμή στην Αθήνα.
- Θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να μας αναβαθμίσουν.
- Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε αν θα δανειστούμε από εκεί ή από τις αγορές.
- Χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα.
- Οσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
- Στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
- Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια.
Σε ερώτηση του iefimerida.gr για τα σενάρια επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Καμία επίσπευση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα».
Τι είπε ο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου
Ευ. Βενιζέλος: Μας ενημέρωσε η αντιπροσωπεία για τις συζητήσεις στο Παρίσι, οι οποίες ήταν δύσκολες βέβαια, αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής τελικής διαπραγμάτευσης. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το βασικό μας, αυτή τη στιγμή, ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης. Θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με μισθούς και συντάξεις. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, ώστε τα θετικά στοιχεία που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Γιατί αυτό που λέμε, μπορεί να φαίνεται λίγο «τεχνικό», αλλά είναι κάτι πολύ ανθρώπινο και πάρα πολύ απλό. Αυτό συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, με όλες τις δουλειές και με τις αγωνίες όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων και όλων των παιδιών που ψάχνουν να βρουν μία χώρα η οποία τους δίνει ξανά ευκαιρίες και είναι μία αξιοπρεπής και ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρώπη.
Όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, ότι μπορεί κανείς να κάνει μία εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, ή τις αγορές κάνει λάθος. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία, χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε αυτό το «μπρα ντε φερ» που γίνεται, πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να παράγουμε εμείς συνεχώς αστάθεια.
Δημοσιογράφος: κ. Βενιζέλο, πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Το δημοσιονομικό κενό είναι μία θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού. Έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Άρα, υπάρχει μία εμπειρία, ήδη, πολυετής, η οποία ενισχύει τη θέση μας.
Δημοσιογράφος: Θα πάμε σε παράταση εξάμηνη;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, το πρόγραμμα το ευρωπαϊκό τελειώνει 31 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί. Αλλά νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο, ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται. Θα υπάρξει αυτό το νέο καθεστώς του ECCL, που είναι ένας προληπτικός «θώρακας» προστασίας της χώρας. Και επίσης με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει το 2016. Και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε, εφόσον το έχουμε ανάγκη. Αν, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, οι αγορές δίνουν τα αναγκαία κεφάλαια με συγκρίσιμο ή ακόμα και καλύτερο επιτόκιο, παίρνεις από εκεί.
Δημοσιογράφος: Αν δεν έχουμε πολιτική απόφαση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πού θα οδηγηθούμε;
Ευ. Βενιζέλος: Στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου. Εάν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις. Οι πιο απλές λύσεις είναι οι τηλεδιασκέψεις, οι οποίες, όπως ξέρετε, γίνονται συχνά -πυκνά.
Δημοσιογράφος: Η τρόικα θα επανέλθει;
Ευ. Βενιζέλος: Η τρόικα θα επανέλθει εννοείτε φυσικά, σωματικά στην Αθήνα γιατί η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοιχτή και εντατική.
Δημοσιογράφος: Άρα εσείς αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα του ΔΝΤ;
Ευ. Βενιζέλος: Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα. Εμείς αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αν το θέλουμε, αν το έχουμε ανάγκη. Στόχος μας είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές. Έχω πει και άλλη φορά -αν θυμάστε αυτά που λέμε- ότι μεγαλύτερη σημασία από όλα θα είχε μια αναβάθμιση από τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης. Πίσω από όλα αυτά όμως είναι το πολιτικό κλίμα. Αν δείτε τις αναλύσεις των τραπεζών, τις αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης, αν δείτε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όλοι μιλάνε για το πολιτικό κλίμα.
Δημοσιογράφος: Επίσπευση προεδρικής εκλογής κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Πρώτος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Όποιος φέρνει την καταστροφή δεν θα επιβεβαιωθεί».
Χαρδούβελης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, άγνωστο μέχρι πότε
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάνοντας και ο ίδιος λόγο για παράταση του Μνημονίου, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα.
Financial Times: Επισφαλής η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Ραλφ Άτκινς των Financial Times, οι επενδυτές βλέπουν πλέον με ανησυχία τις εξελίξεις. Τόσο λόγω των... μη εξελίξεων στο Παρίσι, όσο και της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής. Μάλιστα, κάνει και μια πρόβλεψη που σίγουρα δημιουργεί ανησυχία, καθώς σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη.
«Αυτοί που χαράζουν πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο Ατκινς και προσθέτει: «Η χώρα παραλίγο να εκδιωχθεί απ' την Ευρωζώνη το 2012 και η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της σε αυτή εξακολουθεί να μην είναι διασφαλισμένη».
Σύμφωνα με τον Άτκινς, «οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ξανά πάνω από το 8%, κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα είναι ο κύριος "παράγοντας κινδύνου" στην Ευρωζώνη». Τα ελληνικά ομόλογα, που συχνά αποτελούν και τις πρώτες ενδείξεις αναταραχής στην Ευρώπη, πήραν την ανιούσα ξανά, πάνω απ' το 8%, σχολιάζουν οι FT. «Ο τελευταίος παράγοντας ανησυχίας των επενδυτών είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές της για τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η πολιτική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα του χρόνου και να φέρει στην εξουσία την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις».
Financial Times: H Ελλάδα είναι ο κύριος «παράγοντας κινδύνου» στην Ευρωζώνη
Και στη συνέχεια ο Άτκινς ρίχνει τη... βόμβα. «Μήπως αυτή τη φορά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν καλύτερα για το προβληματικό μέλος της Ευρωζώνης;», αναρωτιέται και εξηγεί: «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που έφθασαν κατά την αναταραχή του Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη». Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επίσης είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Σε όλη την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί χαμηλότερα απ' τις προοπτικές μεγάλων αγορών απ' την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, που δείχνει ένα ιδιοσυγκρασιακό ειδικό ρίσκο της χώρας. Σύμφωνα με τον Άτκινς, η Ευρώπη αναδεικνύεται εκ νέου ως πηγή χρηματοοικονομικής αστάθειας. Όπως σημειώνει, η χρηματοοικονομική αναταραχή του Οκτωβρίου σημειώθηκε λόγω της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και των κινδύνων διαχείρισης των υψηλών χρεών που κρύβει ο ανησυχητικά χαμηλός πληθωρισμός.
«Αλλά τώρα οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», καταλήγει.
Αντρέεβα: Άγνωστο πότε θα έρθει η Τρόικα
«Εντατικές και εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες η εκπρόσωπος της – Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά. Η τρόικα και η ελληνική πλευρά είχαν, τις δύο προηγούμενες ημέρες, στο Παρίσι, «εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, επανέλαβε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
«Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες σε τομείς- κλειδιά, όπου αναμένονται μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και αν υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.