Η επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το Κυπριακό δεν θα είναι εφικτή, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει μια συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βόρεια της νήσου, διεμήνυσε ο επικεφαλής Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής σήμερα.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου ανακαλύφθηκαν το 2011. Εκτοτε η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνοκυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει άδειες εξερεύνησης που έχουν εξασφαλίσει η ιταλική ENI, η γαλλική Total και η αμερικανική Noble Energy και αφορούν πιθανά κοιτάσματα σε οικόπεδα στα νότια της νήσου.
Μια τουρκική εταιρεία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος στην ίδια περιοχή τον περασμένο μήνα, εξωθώντας τους Ελληνοκύπριους να αναστείλουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους κάνοντας λόγο περί μιας προκλητικής ενέργειας, η οποία είχε στόχο να υπονομευθούν οι προσπάθειες τους να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν κοιτάσματα.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο Λονδίνο, ο Εργκιούν Ολγκούν, ο επικεφαλής Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, προέβλεψε αντιθέτως ότι η εξερεύνηση θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόσει τα σχέδιά της να αναθέσει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και αυτό, πρόσθεσε, θα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό.
«Πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής. Οι Ελληνοκύπριοι χρειάζεται να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία, ή εάν και κατά πόσον θέλουν να προχωρήσουν μόνοι τους, με τους δικούς τους πόρους», ανέφερε ο Ολγκούν. «Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα κοινό ζήτημα. Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Το ζήτημα έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη Λευκωσία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που την πλήττει από τις αρχές του 2013.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ολγκούν πρότεινε οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ταυτόχρονα και να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να αποφασίσουν το πώς θα χειριστούν την ανάθεση συμβάσεων και πώς θα διανεμηθούν τα κέρδη. Αν αυτή η πρόταση δεν εισακουσθεί, πρόσθεσε, οι ειρηνευτικές προσπάθειες ενδέχεται να αποτύχουν ολοσχερώς και η τουρκοκυπριακή διοίκηση να επιδιώξει να κάνει δικές της έρευνες και να αναθέσει την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στα βόρεια και στα νότια. «Προσφερόμαστε να συνεργαστούμε», είπε. «Αν αρνηθούν, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην δική μας ιδιοκτησία», πρόσθεσε.
Η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.