Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί θριαμβευτική επιστροφή στην ενεργή πολιτική ζωή μετά την ταπεινωτική ήττα στις εθνικές εκλογές του 2012, που είχε οδηγήσει το κόμμα του, UMP, σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.
Το ερχόμενο Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, θα «κονταροχτυπηθεί» με τον Μπρουνό Λε Μερ και τον Ερβέ Μαριτόν για το χρίσμα του UMP. Οι ημέρες που απομένουν είναι εξαιρετικά λίγες και οι υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία της εσωκομματικής προεκλογικής τους καμπάνιας, επισκεπτόμενοι τους τελευταίους σταθμούς της περιοδείας τους.
Ο Σαρκοζί είναι μπροστά με 63%, αφήνοντας πολύ πίσω του τον Μπρουνό Λε Μερ, με 31%
Η καμπάνια του πρώην πρώτου πολίτη της Γαλλίας, η οποία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου από τον γαλλικό Βορρά και συγκεκριμένα από το Λαμπερσάντ, στηρίχθηκε στην ακραία δεξιά ρητορική: στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης ή ακόμα και στην απαγόρευση παροχής ιατρικής βοήθειας σε μετανάστες που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων.
Στραβοπατήματα και... χαστούκια
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο σε άρθρο της για «στραβοπατήματα» του Σαρκοζί, αλλά και για αδυναμίες, καθώς λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας του «έφαγε» το πρώτο «χαστούκι». Ο γερουσιαστής Ζαν-Πιέρ Ραφαράν, ένας εκ των σθεναρών υποστηρικτών του Νικολά Σαρκοζί, έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του Σώματος.
Ο Σαρκοζί ζήτησε από τους γερουσιαστές του UMP να ψηφίσουν υπέρ του Ραφαράν, ωστόσο ένας στενός συνεργάτης του Φρανσουά Φιγιόν (του ανθρώπου που είχε διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα του κόμματος μετά την αποχώρηση Σαρκοζί το 2012 και είχε διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων Σαρκοζί), ο Ζεράρ Λαρσέρ, ήταν εκείνος που εξελέγη πρόεδρος της Γερουσίας την 1η Οκτωβρίου. Αυτό, σύμφωνα με το άρθρο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γαλλικής εφημερίδας, δείχνει τη δυσπιστία των γερουσιαστών της γαλλικής Δεξιάς απέναντι στο πρόσωπο του πρώην Προέδρου.
Τα εικονικά τιμολόγια
Το επόμενο «χαστούκι» για τον Σαρκοζί ήρθε μόλις μία ημέρα αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, όταν ο πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος και ιδρυτής του συλλόγου «Φίλοι του Νικολά Σαρκοζί», Ερίκ Σεζαρί, τέθηκε υπό κράτηση μαζί άλλα δύο πρώην ηγετικά στελέχη του UMP, στο πλαίσιο της έρευνας για το σύστημα εικονικών τιμολογίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.
Οπως είναι προφανές, οι αντίπαλοι του Σαρκοζί δεν έχασαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας για αναξιοπιστία, παρά το γεγονός πως ο ίδιος υποστήριξε πως έμαθε για την ύπαρξη του «Bygmalion» (σ.σ.: «Πυγμαλίων» ονομαζόταν η επιχείρηση με τα πλαστά τιμολόγια) πολύ μετά το τέλος της καμπάνιας για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ωστόσο, και ο Φρανσουά Φιγιόν αλλά και ο Μπρουνό Λε Μερ διαβεβαίωναν πως «όλος ο κόσμος» μέσα στο UMP γνώριζε για την ύπαρξη αυτής της επιχείρησης πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012.
Απειλή ο Ζουπέ
Αν και απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες προεκλογικής εκστρατείας, ο Σαρκοζί έχει ήδη μεταφέρει τον αγώνα σε άλλο επίπεδο, προσδίδοντάς του εθνικό χαρακτήρα, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2017. Σε αυτή τη νέα μορφή μάχης, ο Αλέν Ζουπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας στην κυβέρνηση Σιράκ και νυν δήμαρχος της πόλης Μπορντό, φαίνεται, κατά τη γαλλική εφημερίδα, να είναι αυτός που απειλεί με τη στήριξή του πιο πολύ τον Σαρκοζί, καθώς αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ζουπέ δεν είναι αγαπητός στους κόλπους των «σαρκοζικών» και γενικά στον κόσμο της Δεξιάς, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως το περασμένο Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, αποδοκιμάστηκε από μια μερίδα συγκεντρωμένων που συμμετείχε σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Σαρκοζί.
Φαβορί στα γκάλοπ
Ωστόσο, ο συντάκτης της Le Monde παραδέχεται πως, παρά τα όποια «στραβοπατήματα» ή εμπόδια που συνάντησε κατά την καμπάνια του, ο Σαρκοζί παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την εσωκομματική εκλογή της 29ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Odoxa για τα i-Télé και Le Parisien, η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου, ο Σαρκοζί είναι μπροστά με 63%, αφήνοντας πολύ πίσω του τον Μπρουνό Λε Μερ, με 31%, και τρίτο τον Ερβέ Μαριτόν, με 5%.
Παρ' όλα αυτά, κατά τον πολιτικό αναλυτή της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία πολιτικής εφημερίδας της Γαλλίας, το ποσοστό αυτό δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικό, καθώς έχει καθοδική πορεία. Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Odoxa, με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου, έδινε στον Σαρκοζί 71%, έναντι 26% του Λε Μερ. Ετσι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Odoxa, Γκαέλ Σλιμάν, το 63% που λαμβάνει ο Σαρκοζί δεν μοιάζει να είναι ένα ποσοστό ικανό να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του τον κόσμο της γαλλικής Δεξιάς ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Αυτό θα ίσχυε αν μιλούσαμε τώρα για ένα ποσοστό της τάξης του 85%.
Μια άλλη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Harris Interactive για το LCP, η οποία δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου, δείχνει πως το 57% μεταξύ των φίλων και των μελών του UMP θα ήθελαν νικητή της εσωκομματικής διαμάχης τον Νικολά Σαρκοζί.