Την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική σκηνή για την δημιουργία ενός νέου ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπανδρέου.
«Πρόκειται, για μια πρωτοβουλία που κινείται στην μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση που οδηγεί στην πραγματικότητα, όχι στην εκλογική επιβίωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά στην γέννηση ενός νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου, που επιτέλους θα κοιτά μπροστά και ψηλά κι όχι πίσω και κάτω» σχολίασε ο Γ. Ραγκούσης.
Τονίζει δε ότι επρόκειτο για μια «ολοκληρωμένη και σημαντική πρωτοβουλία σε μια, εθνικά και πολιτικά κρίσιμη κι οριακή περίοδο, που την χρωστούσε στην χώρα, την χρωστούσε στην παρατάξή του ακόμη και στον εαυτό του».
Δηλώνει δε ότι «σε περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές πράξεις τέτοιας κατεύθυνσης και περιεχομένου είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω στην συλλογική, ενεργό πολιτική».
Διευκρινίζει ότι μετά την απόρριψη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ της πρότασης Παπανδρέου, απομένουν μόνον δύο δρόμοι για την υλοποίησή της.
- Να υπάρξει μια νέα ενωτική λογική «όλων των προοδευτικών πολιτών και αξιόπιστων πολιτικών που είναι σήμερα διασκορπισμένοι στα 4 σημεία του πολιτικού ορίζοντα. Από την Δημάρ και το Ποτάμι μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ (μη περιλαμβανομένης της δημαγωγικής του ηγεσίας) και τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού κι όχι του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού».
- Να δημιουργηθεί ένα «Νέο ΠΑΣΟΚ», προκειμένου να γίνει πράξη μία καθολική ανανέωση. «Δεν επιστρέφω όμως, για να αναβιώσει ένα παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει απαράγραπτες ιστορικές ευθύνες για το οδυνηρό τέλος της μεταπολίτευσης» σημειώνει.
Ο πρώην υπουργός, παραφράζοντας την ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, θυμίζει στον Ευ. Βενιζέλο ότι «η ιστορία δεν υπαγορεύεται, η ιστορία δεν διακηρύσσεται. Η ιστορία ανακαλύπτεται, η ιστορία τεκμηριώνεται» και πως «μέχρι τον Ιούλιο του 2011,το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή, ακόμη και μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που ακολούθησε ένα χρόνο μετά το 1ο Μνημόνιο. Και ο νοών, νοείτω».
Διευκρινίζει επίσης ότι «ούτε γνώριζα εκ των προτέρων την πρόταση του Γ.Παπανδρέου, ούτε εκείνος γνωρίζει την σημερινή μου δημόσια τοποθέτηση».
Σχολιάζοντας την διαπραγμάτευση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται ξανά ενώπιον δραματικών εθνικών, οικονομικών και πολιτικών κινδύνων». Κατηγορεί την «γενιά πολιτικών που σήμερα ακόμη βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας, μαζί με τους "αριστερούς" και "κεντροαριστερούς" τους κλώνους, αντί να μας οδηγήσει στην έξοδο από το 2ο Μνημόνιο, μας οδηγεί τελικά στο 3ο υβριδικό Μνημόνιο» το οποίο «όχι μόνο θα περιλαμβάνει είτε την παράταση του 2ου μνημονίου, είτε την ειδική διεθνή οικονομική επιτήρηση με το ακριβό χρήμα μαζί, αλλά υποχρεώνει τελικά την Ελλάδα να επιδιώξει τις λύσεις και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στα μείζονα εθνικά θέματα του Χρέους, του Κυπριακού, της ΑΟΖ και του Σκοπιανού, ταυτόχρονα».
Επιτίθεται τέλος στον Ευ. Βενιζέλο τον οποίο κατηγορεί ότι «αποδέχτηκε την επιβολή ως Πρωθυπουργού του κ.Α.Σαμαρά σαν να ήταν αυτονόητο πως ο λαϊκιστής αρχηγός της ΝΔ του 19% έπρεπε να ορκιστεί Πρωθυπουργός και μάλιστα μετά την επιτυχημένη θητεία Παπαδήμου που διαδέχθηκε έναν Πρωθυπουργό του 44%».
Ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίοςυπήρξε επιλογή του ίδιου του Γ. Παπανδρέου και χρημάτισε κατά σειρά εκπρόσωπος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίος υπουργός, μετά την ρήξη του με τον Ευ. Βενιζέλο και την αποτυχία εκλογής του ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ιδιωτεύει στην Πάρο από το 2012.