Ενας ένας οι παπανδρεϊκοί βουλευτές βγαίνουν στο προσκήνιο μετά την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε Συνέδριο και εκλογή αρχηγού.
Συγκεκριμένα, θέση στο εσωκομματικό μέτωπο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η πρότασή του δίνει ξανά φωνή στους πολίτες... μέσα από ένα ανοικτό Συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα».
Και ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης. μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1, έθεσε ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας και προανήγγειλε στήριξη των απόψεων Παπανδρέου και από άλλα στελέχη του κόμματος.
Η ανακοίνωση του Φίλιππου Σαχινίδη
«Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών της χώρας. Το 2010 προέταξε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αναλαμβάνοντας μόνο του ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Όπως έχω, κατ’ επανάληψη, τονίσει τα τελευταία δύο χρόνια, τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα.
Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες. Δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση».
Ο Μωραΐτης έθεσε ξεκάθαρα θέμα αλλαγής ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης είπε ότι η πρόταση Παπανδρέου είχε έναν σκοπό, το πώς δηλαδή θα κινηθούν οι διαδικασίες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Προανήγγειλε κίνηση στήριξης στην πρόταση Παπανδρέου και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μωραΐτης υπερασπίσθηκε την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης, λέγοντας: «Πράγματι δημιούργησε μόνος του έναν μηχανισμό στήριξης. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα απέναντι σε αυτούς που είχαν τις λύσεις των Ζαππείων. Μη δαιμονοποιούμε πράγματα. Μην προσπαθούμε να χρεώσουμε τον Παπανδρέου τα πάντα. Μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκε μια καταστροφική 5ετία Καραμανλή».
Ο κ. Μωραΐτης έθεσε ξεκάθαρα θέμα αλλαγής ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο ηγέτης της επόμενης ημέρας θα πρέπει να υιοθετήσει μια άλλη κουλτούρα και να είναι εκείνος που θα μπορεί να εκφράσει τα προτάγματα της νέας εποχής. «Σίγουρα πρέπει να πάμε σε ένα Συνέδριο και ο καθένας θα ζυγιστεί. Δεν είμαστε κλωτσοσκούφι. Συνεργασίες θα υπάρξουν στο μέλλον, αλλά δεν θα μπω στο τριπάκι της μανίας κυβερνητισμού. Όχι! Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κακό να μείνει και εκτός κυβέρνησης και κάποιοι να αφήσουν τα κοστούμια στις ντουλάπες», είπε.
Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας δεν θα πάει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης
Μια ολόκληρη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αυτή της Κέρκυρας, τάσσεται υπέρ της άποψης του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή συνεδρίου του Κινήματος και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις προσυνεδριακές διαδικασίες της Δημοκρατικής Παράταξης κάνοντας λόγο για «συνέδριο-παρωδία».
Με επιστολή που κοινοποίησε στον πρόεδρο του Κινήματος, τον Γραμματέα και τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Ε. Κέρκυρας δηλώνει ότι «αποφασίστηκε ομόφωνα και κατόπιν έντονου προβληματισμού Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας να μην συμμετάσχει στις προσυνεδριακές διαδικασίες για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης». Οπως τονίζουν «η βάση δεν θα ανεχθεί άλλο ένα συνέδριο - παρωδία. Ένα συνέδριο χωρίς σαφές πλάνο με θολές και άγνωστες διαδικασίες».
Υπενθυμίζουν ότι από τις 3/10 είχαν ζητήσει να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και επανέρχονται: «Απαιτούμε ένα ανοικτό συνέδριο ΠΑΣΟΚ, συμπαράταξης, όπου θα συζητηθούν όλα όσα αφορούν τις πολιτικές, την οργάνωση και την προοπτική του κινήματος».
Τα μέλη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας σημειώνουν, τέλος, με νόημα ότι «για ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν νομιμοποιείται κανένας να αποφασίζει ερήμην της βάσης». Θεωρούν την διαδικασία «λανθασμένη, πρόχειρη και κατευθυνόμενη από ορισμένες ομάδες» και υποστηρίζουν ότι «το πρώτο εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ στις Ευρωεκλογές απέτυχε»