Φουστάνια, χιτώνες, καπέλα που έφτιαξαν ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Φωτόπουλος και άλλοι σπουδαίοι εικαστικοί δημιουργοί για να τα φορέσουν οι κορυφαίοι του ελληνικού θεάτρου από το 1932 ως τα τέλη της δεκαετίας του '70: Η απίστευτης ιστορίας και συμβολισμών αυτή συλλογή 750 κοστουμιών κηρύχθηκαν νεώτερα μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων!
Ολα ανήκουν στο Εθνικό Θέατρο το οποίο έχει ένα εκτεταμένο βεστιάριο που εδώ και ενάμιση χρόνο καταγράφεται και οργανώνεται με εντατικούς ρυθμούς και στόχους είναι να ανοίξει για το κοινό αυτή η μοναδική συλλογή πραγματικών έργων τέχνης. Να εκτεθεί για την ακρίβεια μέσα σε χώρο του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο του Τσίλερ στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Η Λίνα Μενδώνη στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ ανέφερε πως Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συντηρηθούν τα αντικείμενα του ιστορικού βεστιαρίου και να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης της συντήρησης τους προκειμένου να εκτεθούν στη συνέχεια. Μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο σκοπό και έκρινε ότι τα 750 κοστούμια πρέπει να χαρακτηριστούν ως μνημεία, για να προστατευθούν από το νόμο 3028.
Το βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου περιέχει ένα σπάνιο πλούτο με τουλάχιστον 5.000 κοστούμια και τουλάχιστον άλλα τόσα εξαρτήματα. Τα υπογράφουν κορυφαίοι ενδυματολόγοι και εικαστικοί της χώρα μας όπως ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιώργος Βακαλό, ο Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας, ο Βασίλης Φωτόπουλος, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Γιώργος Πάτσας, ο Γιάννης Μετζικώφ. Τα περισσότερα ανήκουν στην εποχή 1932-1970 ενώ γίνεται προσπάθεια να εντοπισθούν κοστούμια της περιόδου που το θέατρο έφερε την ονομασία Βασιλικό Θέατρο.
Πολλά κοστούμια υπογράφονται από τον ενδυματολόγο Αντώνη Φωκά (1889-1986). Οπως αυτά για την παράσταση Πέρσες του 1939 σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με τους Νικόλαο Ροζάν, Ελένη Ζαφειρίου και Αλέξη Μινωτή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αλλά και τα κοστούμια από την παράσταση «Εκάβη» του 1955 σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή, με τους Κατίνα Παξινού, Αλέκος Αλεξανδράκης, Άννα Συνοδινού και βέβαια τον ίδιο τον Μινωτή.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη δημόσια σελίδα του Eθνικού Θεάτρου στο facebook.