Μια συνταγή για κοτόπουλο «χαϊδεμένο» με μουστάρδα, δενδρολίβανο, σκόρδο και δάφνη.
Το κοτόπουλο είναι βόμβα πρωτείνης. Λευκό, άπαχο κρέας, πολύ ελαφρύ στην πέψη, δεν κάθεται στο στομάχι για μέρες. Βάλτε το στην διατροφή σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Η βιομηχανική-εντατική εκτροφή (και η καθιστική ζωή στην οποία τα καταδικάζουν) έχει κάνει ωστόσο το υπέροχο αυτό πουλερικό άνοστο στο αποτέλεσμα. Κι αν έχουμε δει νερουλά μπουτάκια στα εστιατόρια! Οι σεφ βάζουν αλάτι με τη χούφτα για να νοστιμίσουν ένα πιάτο που από μόνο του έχει πολλές δυνατότητες.
Ακολουθήστε δύο απαράβατους κανόνες:
1. Μην αγοράζετε κοτόπουλο βιομηχανικό. Αγοράστε το ελευθέρας βοσκής, χρώμα κίτρινο. Εχει φάει σίγουρα καλαμπόκι για να έχει αυτό το χρώμα και έχει …περπατήσει λίγο. Εχει τη διπλή τιμή, αλλά μόνο έτσι είναι πολλαπλά χρήσιμο.
2. Αντικαταστήστε το αλάτι από άλλα υλικά, χρήσιμα και πολύ πιο νόστιμα. Αυτά είναι τα αρωματικά φυτά, το τζίτζερ σε σκόνη (στα βιολογικά καταστήματα) και η ποιοτική μουστάρδα. Μπήτε στον κόπο, αγοράστε τα μια φορά και θα τα έχετε πάντα στο ράφι.
Υλικά
- 1 μέτριο κοτόπουλο
- Δεντρολίβανο και θυμάρι σε ματσάκι
- 1 λεμόνι, κομμένο σε τέταρτα
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 κομμάτια σκόρδο
- 2 κουταλιές μουστάρδα (καλύτερα την Maille, είναι αψιά και γνήσια)
- 1 κουταλιά τζίτζερ σε σκόνη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο μια ώρα πριν
- Ανοίξτε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Σε ένα μπολ τοποθετήστε 2 μεγάλες κουταλιές μουστάρδας και 1 μεγάλη κουταλιά σκόνη τζίτζερ.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
- Ανακατέψτε ζωηρά
- Τοποθετήστε το κοτόπουλο στη φόρμα, πήλινο, ταψί, ό,τι έχετε
- Στην κοιλιά του βάλτε το καθαρισμένο σκόρδο, το δενδρολίβανο και το θυμάρι σε ματσάκι
- Βάλτε επίσης και το κομμένο λεμόνι σε τέταρτα και το φύλλο δάφνης
- Βάλτε λίγο αλάτι+πιπέρι σε όλο το κοτόπουλο και στην κοιλιά του
- Με μια σπάτουλα απλώστε απαλά σε όλη την επιφάνεια και στην κοιλιά το μείγμα της μουστάρδας.
- Χαϊδέψτε το κοτόπουλο και κάντε ένα απαλό μασάζ, όση ώρα μπορείτε
- Αν θέλετε να προσθέστε πατάτες, κόψτε τις κυδωνάτες και απλώστε τις στη φόρμα
- Βάλτε μπόλικο από το μείγμα και σε αυτές. Αλατίστε τις και βάλτε μπόλικο πιπέρι
- Ολοκληρώστε βάζοντας ελαιόλαδο σε όλα τα υλικά
- Προσθέστε ένα ποτήρι νερό
- Σκεπάστε το καλά με διπλό αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στο 200 βαθμούς
- Ψήστε το επί 2 ώρες
- Το κοτόπουλο θέλει, βέβαια, σε όλη αυτή τη διάρκεια κι άλλα χάδια.
- Ανοίξτε το κάθε μισή ώρα, προσθέστε νερό αν χρειαστεί
- Μη χαμηλώνετε τη φωτιά, μην το φοβάστε, το προστατεύει το αλουμινόχαρτο
- Σερβίρετε καυτό, με κόκκινο κρασί και μια σαλάτα ρόκα με παρμεζάνα.
Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει το κοτοπουλάκι σας. Με το μπουκέτο στο στομάχι
Αυτές τις πατατούλες τις ετοίμασα (σωταρισμένες σε βαθύ τηγάνι με κρεμμυδάκια) σε περίπτωση που δεν σας αρκεί να φάτε το κοτοπουλάκι σκέτο
Για όσους δεν θέλουν να φάνε κοτόπουλο με πατάτες (πράγματι, είναι κακός συνδιασμός οι πρωτείνες με υδατάνθρακες) μπορούν εναλλακτικά να ετοιμάσουν σωταρισμένα αχλάδια: