Σε μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 40% οδηγεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο Μισθολόγιο, καθώς οι πρώτες πληροφορίες που έχει η ΑΔΕΔΥ από τις υπηρεσίες του υπουργείου αναφέρουν ότι δρομολογείται μείωση των επιδομάτων κατά 70% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν υπάλληλοι που σήμερα λαμβάνουν υψηλά ειδικά επιδόματα, όπως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, στα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές αυτές θα γίνουν σε 3 ισόποσες ετήσιες δόσεις, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών με την ενσωμάτωση κάποιου μέρους των επιδομάτων.
Μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου διατήρησης της προσωπικής μισθολογικής διαφοράς, η βασική αρχή που θα διέπει το Νέο Μισθολόγιο είναι να προβλέπεται ίδια αμοιβή για τους υπαλλήλους με τα ίδια τυπικά προσόντα, θα προβλεφθεί περίοδος προσαρμογής, η οποία με βάση τις επιταγές του Μνημονίου αλλά και το αρχικό σχέδιο Παπακωνσταντίνου- Ραγκούση δεν θα ξεπερνά τα τρία χρόνια, ενώ οι αλλαγές θα επεκταθούν και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η παρέμβαση στα Ειδικά Μισθολόγια, δηλαδή στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στους Δικαστικούς, στους γιατρούς του ΕΣΥ, στο διπλωματικό Σώμα, θα γίνει σε δεύτερη φάση.
Είναι ενδεικτικό των ανισοτήτων που παρατηρούνται σήμερα, αλλά και των περικοπών που έρχονται, ότι υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 17 έτη υπηρεσίας, αν υπηρετεί στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει 2.861 ευρώ, αν υπηρετεί στο υπουργείο Εσωτερικών 2.013 ευρώ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης 1.981 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.749 ευρώ, στο υπουργείο Παιδείας 1.672 ευρώ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας 1.587 ευρώ!
Κόκκινο πανί για την ΑΔΕΔΥ αποτελεί επίσης το ότι το Κίνητρο Παραγωγικότητας- που θα καλύπτει μέρος αυτών των απωλειών- θα χορηγείται κατόπιν κρίσης των προϊσταμένων, δηλαδή με υποκειμενικά ως επί το πλείστον κριτήρια, ενώ υπό τη κρίση των προϊσταμένων θα είναι πλέον και η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου αλλά και η βαθμολογική προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων.
Σχέδιο περικοπών επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και για τις συντάξιμες αποδοχές, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΑΔΕΔΥ, θα πάψουν να ισχύουν τα διαφορετικά καθεστώτα υπολογισμού των συντάξεων. Έτσι, οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται πλέον στο 60% του μέσου όρου των συνολικών αποδοχών της τελευταίας 5ετίας υπηρεσίας, κάτι που συνεπάγεται απώλειες για τους παλαιότερους υπαλλήλους, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η κατάργηση των επιδομάτων, θα μειώσει δραστικά τις αποδοχές τους που θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού των συντάξεων τους. Το σχέδιο τελεί, πάντως, υπό την αίρεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο στο παρελθόν είχε ανάψει κόκκινο φως σε ανάλογες προσπάθειες...