H παχυσαρκία πιο επιζήμια από ό,τι ο πόλεμος ή η τρομοκρατία - iefimerida.gr

H παχυσαρκία πιο επιζήμια από ό,τι ο πόλεμος ή η τρομοκρατία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παχυσαρκία είναι πολύ πιο επιζήμια για τη βρετανική οικονομία από ό,τι το κόστος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ένοπλης βίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων «McKinsey & Company», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος των καμπανιών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ανέρχεται σε 58.64 δις ευρώ τον χρόνο. Ετσι, προκειμένου να μειωθεί αυτό το κόστος, οι σύμβουλοι προτείνουν στη βρετανική κυβέρνηση μια σειρά μέτρων, όπως, την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, τον έλεγχο των μερίδων στα fast-food εστιατόρια, και περισσότερα μαθήματα στα σχολεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως με τα μέτρα αυτά είναι δυνατόν να επιφέρουν σε ορίζοντα δεκαετίας μείωση κατά 20% του ποσοστού των υπέρβαρων ή παχύσαρκων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε η εξοικονόμηση για τη βρετανική κυβέρνηση θα φτάσει τα 20 δις ευρώ ετησίως. Επιπλέον, σε αυτό το ποσό θα προστεθούν και τα 958,3 εκατ. ευρώ που από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).

Η έρευνα ανακάλυψε πως μόνο το κάπνισμα είναι πιο επιζήμιο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, από ό,τι η παχυσαρκία. «Η παχυσαρκία είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα που προκλήθηκε από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Σήμερα, η παχυσαρκία συναγωνίζεται την ένοπλη βία και το κάπνισμα, υπό την έννοια ότι έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ανθρώπινες γενιές σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

«Το οικονομικό αντίκτυπο της παχυσαρκίας αυξάνεται. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι οικονομικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι βαθιές και έχουν διάρκεια» συμπληρώνουν οι μελετητές.

Ετσι, το κόστος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη που προκαλείται σε πολλές περιπτώσεις από αυτή, για την NHS ήταν ίσο με όλο τον προϋπολογισμό για την αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία, τα δικαστήρια και τις φυλακές μαζί.

Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναζητά τρόπους να πολεμήσει την «αρρώστια». Χαρακτηριστικό είναι πως από όλα αυτά τα τεράστια ποσά που δαπανώνται, μόλις τα 798 εκατ. ευρώ τον χρόνο προορίζονται σε προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας. Πρόκειται δηλαδή, μόλις για το 1% του συνολικού προϋπολογισμού για τον τομέα αυτόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ