Η Ευρωζώνη βρίσκεται ξανά υπό το φάσμα μιας τρίτης ύφεσης, η σφοδρότητα της οποίας δεν θα είναι ίδια με τις δύο προηγούμενες -θα είναι δυσκολότερη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's Ζαν-Μισέλ Σιξ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, ο κ. Σιξ τόνισε δίχως ενδοιασμούς πως «έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τριπλή ύφεση». Ήδη η Ευρωζώνη έχει βιώσει δύο αναταράξεις εντός των κόλπων της: το 2008 με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη διετία 2012-13, όταν η κρίση χρέους στην περιφέρεια απείλησε ακόμη και την επιβίωση της νομισματικής ένωσης.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», ο οικονομολόγος της Standard & Poor’s διευκρίνισε πως έχει εξαντληθεί η δυναμική ανάκαμψης που ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με την καμπύλη αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας να είναι σχεδόν επίπεδη.
«Μπορεί να αποφύγουμε μια νέα ύφεση, αλλά θα πλησιάσουμε αρκετά σε αυτό το σημείο», σχολίασε ο κ. Σιξ. Την περασμένη εβδομάδα, η Eurostat ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% για το τρίτο τρίμηνο του 2014 από το 0,1% που είχε προβλεφθεί από αναλυτές της αγοράς. Αν και το ποσοστό της οικονομικής επέκτασης ήταν λίγο υψηλότερο, παραμένει αρκετά χαμηλό σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη τάση στην Ευρωζώνη. Τα 18 κράτη-μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με την τριπλή πρόκληση της αναιμικής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και του επικίνδυνα χαμηλού πληθωρισμού.
Ο κ. Σιξ συμμερίζεται την άποψη με λοιπούς οικονομολόγους και διεθνείς οργανισμούς πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη μέσα από την αύξηση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ηδη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φαίνεται να προχωρεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας «να αξιοποιήσει πρόσθετα, μη συμβατικά μέτρα εάν καταστεί αναγκαίο», εξηγώντας στη συνεχεία πως αναφέρεται και σε αγορές κρατικών ομολόγων. Το «βασικό», δηλαδή επικρατέστερο, σενάριο για τον κ. Σιξ είναι να αποφασίσει ο κ. Ντράγκι την εφαρμογή μέτρων QE στις αρχές του επόμενου έτους.
Μία εξαετία μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, ο αποπληθωρισμός θεωρείται ο πιο επίφοβος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη ή να την παγιδέψει σε μακροχρόνια στασιμότητα. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο ναδίρ πενταετίας και παραμένει στάσιμος στο ένα τέταρτο του στόχου της ΕΚΤ. Οι τιμές του ενός τρίτου των αγαθών σε ένα τυπικό καλάθι της νοικοκυράς στην Ευρώπη υποχωρούν, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως τα είδη ρουχισμού, σύμφωνα με έρευνα της Jefferies International. Οι τιμές ακολουθούν ήδη πτωτική πορεία στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Σε γενικές γραμμές, η ζήτηση παραμένει υποτονική καθώς η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει εξαντληθεί λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.