«H εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή τους.Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όλι Ρέν: «Η Ελλάδα θα λάβει έγκαιρα τις αποφάσεις για να διασφαλίσει την 6η δόση»
Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές «θα λάβουν έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν.
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώνει η ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας θα επανέλθει στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική προσαρμογή στη χώρα μας. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο επίτροπος οικονομίας, είναι να έχουν οριστικοποιηθεί από την πλευρά της Ελλάδας οι πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Φινλανδός επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένει να ολοκληρωθεί το έργο της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της τρόικας «τις επόμενες εβδομάδες», ώστε «πριν από τα μέσα Οκτωβρίου» να διαπιστωθεί (σ.σ. από το Eurogroup) κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να εκφράσουν τη σαφέστατη πολιτική βούληση τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος.
Ο Ολι Ρεν σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το τεχνικό έργο που απαιτείται σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 και τα διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι αναμένει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.
Εξάλλου, ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της τεχνικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων των διαθρωτικών Ταμείων και το Ταμείου Συνοχής.
Σημείωσε ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί θα εκπονηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, βασικά θέματα αυτής της έκθεσης θα είναι να εντοπιστούν τα πεδία εκείνα όπου υπάρχουν δυνατότητες για ενίσχυση της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ο επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ρέγκλινγκ: Το πρόγραμμα δεν αποδίδει στην Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν αποδίδει ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως η Αθήνα ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και οι Έλληνες μπορεί να χρειαστεί να δεχθούν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.
H στρατηγική της τρόικας, προσέθεσε ο Ρέγκλινγκ, φαίνεται πάντως να λειτουργεί στην Ιρλανδία -τα χειρότερα για την οποία «πέρασαν»- και την Πορτογαλία.
Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση».
«Ο στόχος των προγραμμάτων (ΕΕ και ΔΝΤ) είναι σαφής, να αγοραστεί χρόνος» είπε ο επικεφαλής του EFSF. «Αυτό λειτουργεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
Ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και πως οι πολίτες της μπορεί να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται. Όσον αφορά δε ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Αθήνα, σημείωσε πως «εξαρτάται από τις κινήσεις στην Ελλάδα».
Ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ζητεί ο Βαν Ρόμπαϊ
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, σε ομιλία του σήμερα στο London School of Economics (LSE) άσκησε σήμερα πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας το συγχρόνως "προτεραιότητα" προκειμένου η ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση χρέους.
"Εφεξής, η προτεραιότητα είναι οι κυβερνήσεις όλων των κρατών να εφαρμόσουν ό,τι έχουμε συναποφασίσει. Τούτο ισχύει για την Ελλάδα αλλά και για άλλους, σε μεμονωμένη αλλά και σε συλλογική βάση. Είναι ζωτικό να εφαρμόσουμε ό,τι αποφασίσαμε, παρά να το καταστρέψουμε".
Στις Βρυξέλλες την 21η Ιουλίου τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρόκριναν το δεύτερο κατά σειρά πακέτο δανεισμού της Ελλάδας με 158,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, η υλοποίηση του σχεδίου αυτού παρουσιάζεται περιπλεγμένη.
"Εμείς ως προεδρία της ΕΕ κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό όραμα, έστω κι αν οι αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν είναι πάντοτε δημοφιλείς", είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος Βαν Ρόμπαϊ. Πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες" ώστε να βελτιωθούν τα εργαλεία που διατίθενται, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, που επέφερε "βαθιές αλλαγές" αλλά και "νομιμοποιημένες πολιτικές διαβουλεύσεις".
"Είναι, λοιπόν, μια καλή ιδέα να συναντώμεθα στο υψηλότερο επίπεδο τακτικότερα, δηλαδή να μη συνερχόμεθα μόνον κατά τις περιόδους της μεγάλης έντασης", προέτρεψε ο πρόεδρος βαν Ρόμπαϊ.
Εξάλλου, ο κ. Ρόμπαϊδιαπίστωσε στην ίδια ομιλία ότι προκύπτει "μια συναίνεση" πάνω στην ιδέα ότι "στο θεσμικό πεδίο η ευρωζώνη θα πρέπει να ενισχυθεί", αναγγέλλοντας συγχρόνως ότι στη διάρκεια του Οκτωβρίου ο ίδιος θα ανακοινώσει σχετικές προτάσεις.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Τέλος, αναφορικά με το ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαπίστωσε ότι "το ευρώ, σε πείσμα των σημαντικών αντιδράσεων που εκδηλώνονται στις αγορές, διακρίνεται για τη θεμελιώδη στερεότητά του. Έστω κι αν οι αντιδράσεις αυτές είναι ενίοτε υπερβολικές, το βέβαιο είναι ότι οι αγορές δεν πρόκειται στο μέλλον να καθεύδουν. Η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι οι προτεραιότητες" για την προεδρία της ΕΕ, επισήμανε στη σημερινή ομιλία του στο Λονδίνο ο Βαν Ρόμπαϊ.