Το τελευταίο διάστημα, το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην επικαιρότητα για τις προκλητικές φοροαπαλλαγές εταιρειών που έχουν την έδρα στη χώρα. Ομως, εντός των συνόρων, υπάρχει αναβρασμός για ένα ακόμη θέμα στο «Μεγάλο Δουκάτο». Τη σημαντική αύξηση στις αποδοχές της βασιλικής οικογένειας για την επόμενη χρονιά.
Παρά τις περικοπές που έχει κάνει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ο προϋπολογισμός για το 2015 προβλέπει αύξηση κατά 400.000 ευρώ στο ποσό που πηγαίνει στη βασιλική οικογένεια.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία αρκετά μικρή χώρα- έχει 543.000 κατοίκους- το Λουξεμβούργο πληρώνει περισσότερο από κάθε άλλη μοναρχία για τους γαλαζοαίματούς της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ στη χώρα, η βασιλική οικογένεια κοστίζει 17 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο.
«Η μόνη χώρα που πλησιάζει σε αυτό είναι η Νορβηγία, όπου ο βασιλικός οίκος κοστίζει 8.54 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο», ανέφερε η εφημερίδα Luxemburger Wort. Οι αριθμοί αυτοί όμως είναι σχετικοί, καθώς ο υπολογισμός της συνολικής περιουσίας και του κόστους της βασιλικής οικογένειας κάθε χώρας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πρακτικά αδύνατο.
Ο τρόπος υπολογισμού του σχετικού κόστους μπορεί να διαφέρει σε κάθε χώρα, όπως σημειώνει το Forbes. Παρόλα αυτά, η βρετανική βασιλική οικογένεια κοστίζει 70 σεντς κατά κεφαλήν, ενώ στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσό είναι 18 σεντς.
Στο Βέλγιο από την άλλη, ο βασιλικός «μισθός» περικόπηκε κατά 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάποια από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας παραιτήθηκαν του δικαιώματος της οικονομικής ενίσχυσης.
Το θέμα της οικονομικής στήριξης των βασιλικών οίκων της Ευρώπης συζητείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί έντονες αντιδράσεις, όπως έγινε στην Ισπανία.
Η συγκεκριμένη βασιλική οικογένεια είναι από τις λίγες που δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία, μετά από σχετική μεταρρύθμιση που πέρασε το 2011, όταν μέλη της ενεπλάκησαν σε οικονομικά σκάνδαλα. Ο προϋπολογισμός για την οικογένεια μειώθηκε από τα 9,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν από πέντε χρόνια, σε 7,78 εκατομμύρια το 2014.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, οι Ολλανδοί φορολογούμενοι διαθέτουν περίπου 42 εκατομμύρια για τη βασιλική οικογένεια της χώρας, ενώ οι Νορβηγοί διαθέτουν 30 εκατ. και οι Σουηδοί 16 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Μεγάλη Βρετανία, πέρυσι το κοινοβούλιο επέπληξε τη βασιλική οικογένεια ότι έκανε σπατάλες και παραμέλησε τη συντήρηση κάποιων εκ των ιδιοκτησιών της. Παράλληλα, συμβούλεψαν την Ελισάβετ να κάνει καλύτερη διαχείριση των 45 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται για τα παλάτια, το προσωπικό και τα ταξίδια.
Στο μεταξύ, στο Λουξεμβούργο, ο προϋπολογισμός για τη βασιλική οικογένεια έχει αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύριο από το 2011. «Το κόστος για το προσωπικό είναι σχεδόν τα μισά από τα έξοδά τους, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 5,3 εκατομμύρια το 2015. Το αφορολόγητο επίδομα που δίνεται φτάνει το 1,7 εκατ., ενώ 703.000 ευρώ είναι τα έξοδα για διασκέδαση», σύμφωνα με την Wort.