Το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής για την επόμενη εξαετία (2014 – 2020) υπέβαλε η Ρένα Δούρου ανακοινώνοντας ότι έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στις επενδυτικές προτεραιότητες της Περιφέρειας.
Η Ρένα Δούρου «καρφώνει» τον Γιάννη Σγουρό λέγοντας ότι για την εκπόνηση και αξιολόγηση του προγράμματος, «η προηγούμενη διοίκηση δαπάνησε 300 χιλιάδες ευρώ ενώ η ριζική του αναμόρφωση και επεξεργασία έγινε δυνατή από τη νέα διοίκηση χωρίς καμία δαπάνη χάρη στη δουλειά μελών της παράταξης και υπηρεσιακών στελεχών».
Ανακοινώνοντας τις αλλαγές στις οποίες προέβη η περιφερειάρχης τονίζει ότι «σε αντίθεση με την αρχική του εκδοχή, το νέο ΠΕΠ που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής περιέχει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων με αλλαγή του χαρακτήρα και του περιεχομένου των νέων επενδυτικών προτεραιοτήτων, που προέκρινε η νέα Περιφερειακή Αρχή, καθώς και των δράσεων που αυτές περιλαμβάνουν».
Υποστήριξε έτσι ότι το νέο ΠΕΠ «μετατρέπεται έτσι σε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Αττικής μέσα από έναν σχεδιασμό που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (με πόρους για άμεσες επενδύσεις), στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη».
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της νέας διοίκησης σύμφωνα με την Ρένα Δούρου, «ονοματισμένα έργα αντικαταστάθηκαν από στοχευμένες δράσεις, αναδείχθηκαν και ενδυναμώθηκαν τα εργαλεία της έξυπνης εξειδίκευσης και της περιφερειακής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Παράλληλα, δόθηκε προτεραιότητα σε δράσεις διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και σε δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης επιλεγμένων περιοχών του δικτύου natura για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών και προστασίας της βιοποικιλότητας της Αττικής.
Σύμφωνα με την νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής το νέο ΠΕΠ είναι προϋπολογισμού 1.1 δις ευρώ και «φέρει τη σφραγίδα της νέας Περιφερειακής Αρχής, στο πλαίσιο της αλλαγής της λογικής του, όπως είχε άλλωστε παρατηρήσει στη σχετική της επιστολή, στις 24 Ιουλίου, προς τον τότε Επίτροπο Περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου» όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της. Προαναγγέλλει επίσης ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού θα γίνει «μέσα από δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες της κοινωνίας των πολιτών και όλων των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων φορέων».
Σύμφωνα με κύκλους της Περιφέρειας, μια από τις βασικές αλλαγές στο νέο ΠΕΠ αφορά στην φιλοσοφία της στρατηγικής «έξυπνης εξειδείκευσης». Ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα υπήρχαν στόχοι που κρίθηκαν από το επιτελείο της Ρένας Δούρου μάλλον θεωρητικοί (τουρισμός, πολιτισμός, κόσμημα, πλαστική χειρουργική κλπ) ελήφθη η απόφαση να υπάρξουν ριζικές αλλαγές και να δοθεί έμφαση στην παραγωγή «χειροπιαστών» προϊόντων.
Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται στο νέο σχεδιασμό - κάτι που δεν είχε προβλεφθεί από την διοίκηση Σγουρού όπως λένε κύκλοι της νέας περιφερειακής αρχής - έργα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών (όπως ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ) τα οποία θα στηριχθούν στο σχεδιασμό του περιφερειακού χάρτη καταπολέμησης της φτώχιας, σε συνεργασία με τους δήμους οι οποίοι θα καταρτίσουν σχέδια κοινωνικής ένταξης.
Τέλος η νέα περιφερειάρχης, κατήργησε το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Σγουρού-Ταγαρά (αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ) που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο στο οποίο ονοματίζονταν σειρά έργων που είχαν να κάνουν με την διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων. Η παραλαβή του συμφώνου από την νέα αρχή, θα συνεπάγονταν ότι θα είχε «ουρές» του προγράμματος που ήδη τρέχει και δεσμεύσεις προς τρίτους. Ετσι η Ρένα Δούρου, αποφάσισε να μην το υιοθετήσει, αλλά να ονοματίσει δράσεις (και όχι έργα) για να καλύψει τις απαιτήσεις εγχώριων και ευρωπαϊκών οδηγιών.