Καμία απολύτως διάθεση υποχώρησης ή έστω ελαστικότητας, δεν εμφανίζει η Τρόικα έως τώρα κι αυτό είναι δεδομένο που προκάλεσε έντονο προβληματισμό στη νέα σύσκεψη Σαμαρά- Βενιζέλου- Χαρδούβελη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε μαξιμαλιστικές θέσεις "βλέποντας" ήδη στην επόμενη ημέρα, αφού γνωρίζοντας ότι πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση, επιχειρούν να "δέσουν" την Αθήνα στα πεδία του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού.
Ακόμα κι έτσι, φαντάζει δύσκολο να ξεπεραστεί η δυσκαμψία των δανειστών, αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα γίνουν πιο έντονες οι συζητήσεις τις επόμενες ώρες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Τρόικα ζητά το κάτι παραπάνω, επιμένοντας σε δεσμεύσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, παρά το ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι στις διαβουλεύσεις για την πιστωτική γραμμή, όλες αυτές οι εκκρεμότητες μπορούν να τεθούν ως προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της προληπτικής χρηματοδότησης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι παραμένει το δημοσιονομικό, αφού η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται να επιμένει στην ύπαρξη "κενού" και μάλιστα περίπου 2,7 δισ ευρώ. Η θέση της Αθήνας- όπως επιβεβαιώθηκε και στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- είναι πως η Τρόικα επιμένει όπως ακριβώς έκανε πέρσι και πρόπερσι, όταν άλλαξε γνώμη στο τέλος. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν, δε, ότι τα μεγέθη του Προϋπολογισμού δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν και ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να πέσει στη "λούμπα".
Όσον αφορά στο θέμα της ρύθμισης οφειλών, επιβεβαιώνεται από τις ίδιες πηγές ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις ασκεί το ΔΝΤ, αν και είναι προφανές ότι όπως στο πρόσφατο παρελθόν για άλλα θέματα, έτσι και τώρα οι "σκληροί" των Βρυξελλών κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ, που παίζει το ρόλο του... μπαμπούλα. Επί της ουσίας, θέμα νέων αλλαγών στη ρύθμιση, όπως ζητά το ΔΝΤ, δεν τίθεται στην παρούσα φάση, ωστόσο το "παράθυρο" για... βελτιώσεις στο εγγύς μέλλον είναι ανοικτό και όλα θα συνεκτιμηθούν με πολιτικές αποφάσεις στη δεδομένη στιγμή.