H Πενέλοπε Κρουζ μας μαθαίνει την απόλαυση του καυτερού φαγητού
Στην ταινία Woman on top του 1999, με υπότιτλο «Ερωτες, πικάντικα και bossa nova» η Πενέλοπε Κρουζ παίζει την πεντάμορφη βραζιλιάνα Ιζαμπέλα που έχει γεννηθεί με ένα μοναδικό προσόν: μπορεί να μαγειρέψει φανταστικά πικάντικα φαγητά που γαργαλούν τον ουρανίσκο και κάνουν την καρδιά των ανδρών να λυώνει.
Στις διαφημιστικές αφίσες το σώμα της Πενέλοπε Κρουζ είναι καλυμμένο στα επίμαχα σημεία με κόκκινες καυτερές πιπεριές, όπως καυτερή είναι και η ομορφιά της.
Τα πικάντικα και ο έρωτας
Είναι γνωστό ότι οι καυτερές πιπεριές ωφελούν την καρδιά και έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν από την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο, την στεφανιαία νόσο. Μελέτη αμερικανών ερευνητών έδειξε επίσης ότι τα άτομα που επιλέγουν «πιπεράτα» πιάτα είναι πιο περιπετειώδη από άλλα και αναζητούν έντονες συγκινήσεις.
Bάλτε τα κι εσείς παντού:
- Βάλτε τζίτζερ σε σκόνη στο κοτόπουλο ψητό στο φούρνο και στον κιμά
- Πασπαλίστε τα ψητά -κοτόπουλο, μπριζόλες- με τζίτζερ σκόνη
- Φάτε φρέσκο τζίτζερ πάνω από σαλάτες, φάβα, χούμους, σε φετούλες
- Βάλτε τσίλι σε σκόνη ή πιπεριά καυτερή σε όλα τα όσπρια, τα ψάρια στο φούρνο, τις σαλάτες
Η Πενέλοπε Κρουζ μαγείρεψε στην ταινία την παρακάτω βραζιλιάνικη συνταγή με καυτερό ψάρι που ονομάζεται Moquecca ή αλλιώς Ραγού ψαριού βραζιλιάνικο:
Yλικά
- 1 ψάρι της αρεσκείας σας που να μπαίνει στο φούρνο, όπως φαγκρί 1 κιλού
- 450 γραμμάρια γαρίδες φρέσκες καθαρισμένες
- Χυμός 1 λεμονιού λάιμ
- 1,5 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλιά σούπας σπασμένο τσίλι
- Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
- 3 ματάκια σκόρδο
- 3 ντοματούλες ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές κόκκινες και κίτρινες ψιλοκομμένες
- 240 γραμμάρια γάλα καρύδας
- Φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- Ρύζι μπασμάτι ολικής, σκούρο χρώμα
Προετοιμασία
- Μαρινάρουμε σε μια σουπιέρα το ψάρι και τις γαρίδες με τον χυμό ενός λεμονιού λάιμ, καπνιστή πάπρικα, σπασμένο τσίλι κόκκινη πιπεριά, θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σκεπάζουμε και το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε σκόρδο για 1 λεπτό
- Προσθέτουμε ψιλοκομμένες τομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και πιπέρι
- Οταν σωταριστούν προσθέτουμε γάλα καρύδας και αλάτι
- Σε βαθύ ταψάκι βάζουμε το ψάρι, τις γαρίδες και πετάμε όλα τα σωταρισμένα λαχανικά από πάνω, σύν τον φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- Ψήνουμε για 30 λεπτά
- Γυρίζουμε το ψάρι και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά
- Θα πρέπει όλα να ψηθούν αλλά να μην καούν
- Για το σερβίρισμα έχουμε ετοιμάσει το ζεστό μαύρο ρύζι και τοποθετούμε από πάνω την Moqueca