Τα μέτρα, οι βουλευτές και ο... φόβος των εκλογών - iefimerida.gr

Τα μέτρα, οι βουλευτές και ο... φόβος των εκλογών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Που θα... κρυφτούμε τώρα;» ρωτούσε εναγωνίως χθες το βράδυ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μόλις ανακοίνωσε τα μέτρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η αγωνία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για το μέλλον είναι φανερή. Οπως, άλλωστε, και της κυβέρνησης για τη στάση των βουλευτών της όταν θα έρθει η στιγμή (σε 3-4 εβδομάδες) να ψηφίσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η Τρόικα, ήτοι το ενιαίο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.

Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στο αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει αλλά και η έμμεση αναφορά του στο ενδεχόμενο εκλογών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στην ψήφο των βουλευτών.

Τι θα πράξουν λοιπόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Ακόμη είναι πολύ νωπές οι ανακοινώσεις και το «σοκ» που υπέστησαν μεγάλο. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να υπερψηφίσουν, για πολλούς λόγους:

  • Οι περισσότεροι θέλουν να παραταθεί όσο γίνεται η κοινοβουλευτική τους θητεία, αφού κανείς δεν ξέρει τη ξημερώνει με την επόμενη Βουλή. Είναι δε δεδομένο ότι θα εκλεγούν πολύ λιγότεροι και λόγω διαφαινόμενης εκλογικής ήττας και λόγω της ανανέωσης που θα επέλθει φυσιολογικά. Από τους σημερινούς 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται να μείνει μόνο το 1/3 στην επόμενη Βουλή...
  • Δεν υπάρχει πλέον σοβαρή εσωκομματική αντιπολίτευση αφού οι «βενιζελικοί» που έπαιζαν αυτό το ρόλο όσο ήταν υπουργός ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν ηρεμήσει αισθητά από τότε που ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος.
  • Είναι πεποίθηση πολλών ότι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.
  • Με στυγνούς υπολογισμούς η καταιγίδα μέτρων θα πλήξει ένα μικρό κομμάτι από τους δημοσίους υπαλλήλους ενώ η κοινωνία θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την απάλειψη αδικιών.

Οι αντιδράσεις

Μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών που θα φέρουν αντιρρήσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εδώ στο χθεσινό υπουργικό υπήρξαν και υπουργοί (Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χάρης Καστανίδης κ.ά.) που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις επικείμενες αλλαγές καθώς θα οδηγήσουν μαθηματικά σε χιλιάδες απολύσεις.

Η ΔΕΘ, η μεταρρύθμιση και οι αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παίξει το «μεταρρυθμιστικό» χαρτί και αυτό θα είναι και το κεντρικό νόημα των όσων θα πει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.

Φυσικά στην κυβέρνηση προβληματίζονται έντονα για τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που βλέπουν, τελικά, εκλογές. Κομβικό σημείο είναι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Εφόσον επιτευχθεί και υπογραφεί (περί τα μέσα Οκτωβρίου) θα εισρεύσουν τα 109 δισ. ευρώ βοηθείας -μεταξύ των οποίων και 6 δισ. ευρώ για να πληρώσει τοις μετρητοίς το Δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τρίτους.

Σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια και την «ανάσα» στις τράπεζες, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επέλθει μια στοιχειώδης έστω ρευστότητα στην αγορά. Ενα τέτοιο σκηνικό μοιάζει μοναδική ευκαιρία για να το «πουλήσει» προεκλογικά η κυβέρνηση ελπίζοντας στο «μη χειρότερο».

Αν η συμφωνία ναυαγήσει τότε οι εκλογές είναι ακόμη πιο κοντά, όπως και το φάσμα της χρεοκοπίας της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΣΟΚ μέτρα Εκλογές βουλευτές αγωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ