Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κεφάλαιο -Τρία στελέχη ξεκινούν επαφές με ξένα funds - iefimerida.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κεφάλαιο -Τρία στελέχη ξεκινούν επαφές με ξένα funds

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισχυρή... πειθώ θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι αποσκευές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Μηλιό θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στο Σίτι του Λονδίνου, που αποτελεί το κέντρο του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου.


Η «αποστολή» από την Κουμουνδούρου ανατέθηκε στον κ. Σταθάκη -ο οποίος είναι, κατά γενική ομολογία, μία από τις πλέον ήρεμες φωνές στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ενώ ο ίδιος καλείται να εξηγήσει τι περιμένει τις αγορές από το ενδεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους, όπως επίσης και ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μίας τέτοιας συμφωνίας.
Μεταξύ άλλων, οι κύριοι Σταθάκης και Μηλιός θα συνομιλήσουν με εκπροσώπους τεράστιων διεθνών funds, μεταξύ των οποίων οι Merrill Lynch, JP Morgan, Nomura, Goldman Sachs, ενώ θα έχουν συναντήσεις και με εκπροσώπους hedge funds και επενδυτικών τραπεζών με «βαρύ» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο.

Στόχος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο τα εν λόγω οικονομικά κέντρα επηρεάζονται από τυχόν «πολιτική αστάθεια», αλλά και να εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μπαμπούλας των αγορών.

Νέα ερωτηματικά στο εσωκομματικό πεδίο

Την ίδια ώρα, η αριστερή πτέρυγα δείχνει τα «δόντια» της και, όπως ήταν αναμενόμενο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται ήδη σοβαρές επιφυλάξεις.

Η ιστοσελίδα iskra.gr -η οποία απηχεί τις απόψεις της πλευράς του Παναγιώτη Λαφαζάνη- είχε αναρτήσει σχόλιο με ιδιαίτερο νόημα, στο οποίο και ανέφερε ο «ΑΤΑΞΙΚΟΣ»:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στο City του Λονδίνου. Ο τίτλος ανήκει σε ρεπορτάζ μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας (16/11) του κατεστημένου.
Η εφημερίδα που, όπως επανειλημμένα έχει γράψει στο παρελθόν, ενδιαφέρεται ζωηρότατα για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το “Κέντρο”, μας πληροφορεί ότι υψηλόβαθμα οικονομικά στελέχη του Κόμματος θα μεταβούν στην Αγγλία για να έχουν απευθείας συναντήσεις με στελέχη των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών και μεγάλων hedge funds, παρουσία εκπροσώπων ελληνικών τραπεζών, στο City του Λονδίνου.Δεν ξέρουμε αν οι πληροφορίες αυτές, που αναγράφονται και σε άλλες Κυριακάτικες στήλες και θεωρούνται συνέχεια άλλων δημοσιευμάτων για ανάλογες επαφές πάλι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τραπεζίτες και επενδυτές στο εσωτερικό της χώρας, έχουν την παραμικρή δόση αλήθειας. Αν, όμως, έχουν κάποια βάση, πράγμα που θα διαπιστωθεί, ούτως ή άλλως, τις επόμενες μέρες, τότε προσφέρονται για πολλές σκέψεις, ερωτήματα και ίσως συμπεράσματα. Ίδωμεν...».

Στο συνέδριο του Levy ο Δραγασάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, αποκτά και η συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη στις 22 και 23 Νοεμβρίου στο διήμερο Συνέδριο του γνωστού Ινστιτούτου Levy, στο οποίο το 2013 παρέστη και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ραδιόφωνο 9.84 παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να συνομιλεί αδιαμεσολάβητα με τις αγορές και τους δανειστές συγκρότησε ομάδα στελεχών, που έχει αναλάβει τις σχετικές επαφές.

Όπως δήλωσε, «επιδιώκουμε να έχουμε αδιαμεσολάβητες και όσο γίνεται αξιόπιστες σχέσεις με τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας και να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος, διευκρίνισε ότι " την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, την ίδια στιγμή πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Ταμείο, η παγκόσμια τράπεζα και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές, ενώ είναι ομάδες κεφαλαίων..."
Εγώ είμαι περήφανος για αυτή την δράση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί εμείς στηριχθήκαμε από την αρχή στην διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος. Υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να μην τα κάνουμε όλα αυτά και να στηριχτούμε σε ενδιάμεσους. Εμείς κάναμε την επιλογή της αδιαμεσολάβητης σχέσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με όλα τα κέντρα ισχύος... Θέλουμε να είμαστε διαφανείς. Να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ