Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι προκλήσεις της Τουρκίας εντός των ελληνικών συνόρων είναι αρκετές με τον υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι ο κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης να είναι υπαρκτός.
Ο κ.Δένδιας είπε μεταξύ άλλων «Πράγματι είναι πολλές οι προκλήσεις, και ο κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης είναι υπαρκτός. Αλλά παράλληλα, η παρούσα συγκυρία προσφέρεται για την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ανήκει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
Πως πρέπει όμως κατά τη γνώμη του η Ελλάδα να απαντήσει στην Τουρκία και τις προκλήσεις της, αλλά και στην επιδίωξη της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της; «Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ένα τεράστιας σημασίας «όπλο», το οποίο δεν είναι άλλο από την διεθνή νομιμότητα. Αυτήν εφαρμόζουν. Ουδέν διεκδικούν πέραν των όσων προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει συνεννόηση με την Άγκυρα για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες της περιοχής».
Παρά τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε λίγες εβδομάδες θα λάβει χώρα στην Αθήνα το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας. Ποιες είναι οι προσδοκίες απ΄αυτό; «Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, σκαλοπάτι ουσιαστικής συνεργασίας των δυο κρατών. Βεβαίως, δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι θα συμφωνήσουμε στο ορατό μέλλον σε όλα και ότι δια μαγείας θα εξαφανιστούν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αποτελέσει μια θετική συμβολή σε αυτή την πορεία».
Τέλος, αναφερόμενος στην μετακίνηση του στο Υπουργείο Άμυνας επειδή οι σχέσεις του με το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν και οι καλύτερες, απάντησε «Η τοποθέτηση μου στο Υπουργείο Άμυνας δεν σχετίζεται με τις οποιεσδήποτε διαφωνίες μου. Ουδέποτε υπήρξε προσωπικό πρόβλημα συνεργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών».