Με σχέδιο νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να φέρει ρευστότητα στα δημόσια ταμεία, δίνοντας ως αντάλλαγμα ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για τους κατηγορουμένους, μη πολιτικά πρόσωπα, που κατηγορούνται για φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
Πρόκειται δηλαδή για αδικήματα που στρέφονται σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της ελληνικής κυβέρνησης. Με λίγα λόγια, οι κατηγορούμενοι που θα επιστρέφουν τα κλεμμένα θα έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημιά του Δημοσίου. Από την ημέρα της δημοσίευσης του νόμου και για 30 ημέρες, όσοι καταβάλουν τα χρήματα στο Δημόσιο ή προσκομίσουν έγγραφο με ανέκκλητη δήλωσή τους για επιστροφή των κλεμμένων στα δημόσια ταμεία θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους, αφού θα σπάνε τα ισόβια ή θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές.
Οι υπολογισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι τα χρήματα που μπορεί να συγκεντρωθούν από τα κλεμμένα αγγίζουν, με συντηρητικές προβλέψεις, το 1 δισ. ευρώ, ενώ άμεσα αξιοποιήσιμα είναι τα 500 εκατ. «Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγώ δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Τονίζεται ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα που κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς τέλεσαν κάποια από τα παραπάνω οικονομικά αδικήματα.