Μπορεί η ανακάλυψη του σκελετού του νεκρού της Αμφίπολης την... τελευταία στιγμή να προκάλεσε παγκόσμιο δέος και συγκίνηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστό το δύσκολο έργο που έπρεπε να επιτελέσει η ανασκαφική ομάδα όταν βρέθηκε μπροστά σε αυτό το νέο εξαιρετικό εύρημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η μεταφορά των οστών, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ήταν μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Το ευαίσθητο σκελετικό υλικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χειρουργικές κινήσεις για να μη μολυνθεί.
Πώς τα έβγαλαν από το όρυγμα
Τα οστά απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο τάφο στον τρίτο θάλαμο μαζί με το χώμα, καθώς δεν έπρεπε να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Και αυτό γιατί, όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούσαν να μολυνθούν. Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο φορούσαν χειρουργικά γάντια και είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα οστά μαζί με το χώμα τοποθετήθηκαν σε νάιλον και στη συνέχεια σε τελάρα και μέσα σε αυτά μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
Με τα χώματα σε νάιλον και μετά σε τελάρα
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο καθαρισμός τους δεν θα γίνει εκεί, αλλά από το εξιδεικευμένο εργαστήριο που θα αναλάβει την αποκρυπτογράφησή τους και την εξέταση DNA για να συνθέσει το προφίλ του νεκρού.
Ο παθολογοανατόμος Γιώργος Δελαπόρτας ανέφερε ότι όταν γίνεται μεταφορά σκελετικού υλικού πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επαφή με αυτό, γιατί μπορεί να επιμολυνθεί με το DNA αυτών που τα μεταφέρουν. «Η στάνταρ τεχνική είναι να φορά κανείς χειρουργικά γάντια για να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό από ξένα στοιχεία», αναφέρει.
Σύμφωνα με τα όσο είπε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας μιλώντας χθες στο iefimerida.gr, την εξέταση του σκελετού του τάφου της Αμφίπολης θα αναλάβει ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.