Νέα περιστατικά με ασθενείς από τη Βόρειο Ελλάδα που επισκέφθηκαν οδοντιάτρους στα Σκόπια για να φτιάξουν τα δόντια σε καλύτερες τιμές αλλά κατέληξαν στο νοσοκομείο διατρέχοντας, μάλιστα, σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους, έρχονται στο φως.
Ολα αυτά λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό με την 14χρονη από την Κοζάνη που μπήκε στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία μετά από αφαίρεση δοντιού από οδοντίατρο στην ΠΓΔΜ.
Στο 34ο πανελλήνιο οδοντιατρικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν στοιχεία και για άλλους ασθενείς των οποίων κινδύνεψε σοβαρά η υγεία. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, μόλις την περασμένη Πέμπτη, 78χρονος ασθενής, επίσης από το νομό Κοζάνης, νοσηλεύτηκε στο Μποσδάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και αυτός με ακατάσχετη αιμορραγία. Ο ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και είχε υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης εμφυτεύματος σε οδοντιατρείο στη Γευγελή, χωρίς, όμως, να προηγηθεί μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στον ασθενή, όπως ήταν απαραίτητο, προκειμένου να ρυθμισθούν με αγωγή πριν από την επέμβαση ή ακόμη προκειμένου να μην γίνει καθόλου.
Και αυτή δεν ήταν η μόνη νέα περίπτωση που ήρθε στο φως. Οπως έγινε γνωστό, άλλοι δυο ασθενείς από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, 57 και 59 ετών αντίστοιχα, που έπασχαν από καρκίνο του στόματος, οι οδοντίατροι από την ΠΓΔΜ που έκαναν τη διάγνωση όχι μόνο δεν τους παρέπεμψαν ως όφειλαν σε γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας, αλλά τους έκαναν και εξαγωγή δοντιών, κάτι που σύμφωνα με τους οδοντιάτρους είναι απαγορευτικό στη διεθνή πρακτική, καθώς επιταχύνει την οπτική επέκταση του νεοπλάσματος και διευκολύνει τη μετάσταση σε περιοχικούς λεμφαδένες ή ακόμη και σε άλλα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση διεθνείς μελέτες, η εξαγωγή δοντιού από ασθενείς με καρκίνο του στόματος μειώνει την πενταετή επιβίωσή τους στο 65% από το αρχικό 92%. Και οι δυο ασθενείς μετά την αφαίρεση του δοντιού διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης με αφόρητους πόνους.